Мюслі – ворог фігури

17 січня 2023 Мюслі – ворог фігури

Сучасний темп життя зробив нас заручниками часу. Заради економії кількох хвилин ми згодні вживати продукти швидкого приготування навіть тоді, коли намагаємося позбутися зайвих кілограмів. Один з них – славнозвісні мюслі. Чи варто очікувати дива схуднення від цього «дитя» реклами?

Коли порівнюєш жменю злаків, горіхів та сухофруктів з тарілкою картоплі та шматком запеченої свинини, то вибір однозначно на користь мюслі. Однак перш ніж переходити на мюслеву дієту, давайте познайомимося з цим продуктом ближче.

Міф 1: У мюслі низька калорійність

Ви знали, що мюслі (або пюре – в перекладі з німецької) народилися на початку минулого століття як сніданок для тяжкохворих? Блюдо було невибагливим в приготуванні та містило… велику кількість калорій, що давало змогу підтримати організм хворої людини на шляху до одужання. Отже, низька калорійність мюслі – міф! Насправді в 100 грамах міститься від 350 до 450 кілокалорій, і це за умови, що туди не додавали цукор або мед.

Міф 2: Клітковина корисна всім і вгамовує голод

Склад мюслі простий і їх користь здається очевидною. Зерна вівса, пшениці та жита (здебільшого розплющені та термічно оброблені) зі шматочками різних сухофруктів, горіхів та насіння дійсно багаті на клітковину. Їм приписують здатність очищувати кишківник та покращувати роботи його стінок. Але, по-перше, здоровий організм здатний до самоочищення і йому не потрібні додаткові, навіть натуральні, інструменти. А, по-друге, усе це «прибирання» відбувається шляхом того, що рослинні волокна дуже складно перетравлюються. В результаті часто виникає метеоризм та здуття, а людям, які мають гастрит, виразку шлунку та інші проблеми ШКТ, треба вживати продукти з клітковиною дуже обережно і в невеликій кількості.

Ну, і на останок, «вишенька» на мюслі: клітковина не тільки не зменшує відчуття голоду, а навпаки – провокує його, бо посилює перистальтику і вироблення шлункового соку.

Міф 3: В сушених фруктах вітамінів більше, ніж у свіжих

Це теж неправда – більшість вітамінів в сухофруктах втрачається. Вітаміну С майже не залишається: його кількість зменшується пропорційно тому, як випаровується волога в процесі висушування.

Дієтологи суворо забороняють додавати в раціон сушені фрукти людям з ожирінням. І це не дивно. Сухофрукти набагато калорійніші за свіжі, бо цукор в них повністю зберігається. Порівняйте: калорійність 100 грамів свіжої сливи – 45-65 ккал, а сушеної – 244 ккал. І це не найсолодший фрукт, який зазвичай входить до складу мюслі!

Усі сухофрукти, які продаються в магазинах, заготовляються в промислових масштабах. Це означає, що спочатку їх замочують в цукровому сиропі, щоб вони були смачними, а потім для збереження товарного вигляду додають хімічні сполуки. Зокрема, курагу і родзинки обробляють діоксидом сірки (в складі продукту на пакуванні він позначається як консервант Е 220). При потраплянні в організм він може спровокувати напад алергії та виразку шлунку.

Зазвичай сухофрукти рекомендують ретельно мити перед використанням. Але чи можливо це зробити, коли в мюслі вони вже подрібнені?

Міф 4: В мюслі тільки рослинні жири

Дійсно, в мюслі не додають тваринні жири, однак досить часто в їх склад входить рафінована пальмова олія. Вона недаремно зажила поганої слави. Це справжня отрута для людей з серцево-судинними захворюваннями, яких чимало серед тих, хто за будь-яку ціну намагається позбутися зайвих кілограмів.

Пальмова олія – справжній рекордсмен серед рослинних продуктів за вмістом насичених жирних кислот. Вони призводять до утворення холестеринових бляшок в судинах і можуть стати причиною інсульту та жовчнокам'яної хвороби.

Виробники, на жаль, майже ніколи не вказують цей інгредієнт на пакуванні, тому з'ясувати, в яких мюслі він є, а в яких відсутній, неможливо.

Міф 5: Чим більше їсти мюслі, тим швидше схуднеш

Це правило діє з точністю до навпаки! Мюслі – блюдо виключно на сніданок і дорослій людині достатньо від 30 до 50 грамів, якщо вона мріє про струнку талію.

Для тих, хто, попри все вищенаписане, залишається прихильником суміші зерен та сушених фруктів, нагадаємо: це мають бути лише сирі мюслі з невеликою кількістю чорносливу, кураги та/або родзинок (без екзотичних фруктів!). В жодному разі там не повинно бути цукру, меду, шоколаду та кокосової стружки. Заливати мюслі потрібно соком, молоком, знежиреним йогуртом або кефіром. На такому сніданку ви маєте протриматися до обіду, коли хочете скинути зайві кілограми.

А наостанок додамо список тих, кому мюслі протипоказані за станом здоров'я:

  • гіпертоніки та люди з іншими серцево-судинними захворюваннями;
  • пацієнти з гастритом, виразкою шлунку (навіть залікованою) та проблемами з печінкою;
  • алергіки, зокрема астматики;
  • люди, що мають хворі нирки.

Як би ви не намагалися зекономити час на приготуванні здорових блюд, сублімована їжа, зокрема мюслі, не вирішать ваших проблем з фігурою. Швидше додадуть нових кілограмів і хвороб.

Залишайтеся здоровими та бережіть себе!

Список літератури

Редакторська група
Дата створення: 17.01.2023       Дата оновлення: 24.11.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження