Ліки, які призначають для лікування:
Гастрит - це запалення слизової оболонки шлунка.
Розрізняють гострий і хронічний гастрит. Гострий гастрит розвивається внаслідок отруєння кислотами або лугами, при радіаційному ураженні, при прийомі у високих дозах деяких лікарських речовин, наприклад аспірину. При цьому виникає гострий пекучий біль у верхній частині живота, нудота, блювота, запаморочення і слабкість. Гострий гастрит вимагає термінового звернення до лікаря і, у важких випадках - госпіталізації. Після лікування гострий гастрит може перейти в хронічний, однак, частіше хронічний гастрит є самостійним захворюванням.
Ясні уявлення про причини виникнення хронічного гастриту склалися відносно недавно, після відкриття бактерії Helicobacter pylori. Стало очевидним, що ці бактерії, що колонізують слизову оболонку шлунка, виступають збудником найбільш частого з варіантів гастриту - гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку.
До причин хронічного гастриту також відносять:
Хронічний гастрит розвивається поступово і протікає з частими рецидивами.
Без своєчасного і всебічного лікування гастрит може призвести до виразки шлунка і шлункової кровотечі. Деякі форми хронічного гастриту збільшують небезпеку раку шлунка.
Хочеться підкреслити, що тільки лікар може діагностувати гастрит і призначити грамотну терапію залежно від форми та тяжкості перебігу.
Роль самого пацієнта в лікуванні хронічного гастриту неймовірно велика. Адже терапія цього захворювання вимагає тривалого дотримання дієти та скрупульозного прийому призначених лікарських засобів.
Дієта різниться в залежності від кислотності шлунка.
Якщо це найбільш поширений варіант з підвищеною кислотністю, вам необхідне регулярне дробове (4-5 разів / добу) харчування в певні години з виключенням продуктів, які стимулюють виділення кислоти. Такими продуктами є, наприклад, наваристі м'ясні, рибні та грибні бульйони. Їх слід замінити пісними або молочними супами, які нейтралізують зайву кислоту. Алкоголь, міцна кава і чай також стимулюють вироблення кислоти та травних ферментів. А ось солодкі фруктові соки, негазовані бікарбонатні мінеральні води, какао і всілякі киселі дуже добре "гасять" симптоми захворювання. Крім того, вам доведеться відмовитися від продуктів, що дратують слизову оболонку шлунка - від усього гострого, копченого, маринованого і смаженого.
При хронічному гастриті зі зниженою кислотністю з раціону також слід виключити гостру, копчену і пряну їжу, яка, як ми вже знаємо, не тільки посилить кислотність, але і подразнює слизову оболонку шлунка. А от м'ясні та рибні бульйони, які стимулюють кислотоутворення, слід ввести в щоденний раціон. Виключити з нього необхідно ті продукти та страви, які тривалий час перетравлюються в шлунку. До них відносяться будь-які вироби із здобного тіста, млинці, смажені пироги, рис і житній хліб.
При загостренні захворювання лікар може внести зміни в дієту.
Симптоми хронічного гастриту не є достатньо специфічними. Тому діагностику і лікування цього захворювання повинен проводити кваліфікований лікар-гастроентеролог. Для уточнення діагнозу і визначення форми хронічного гастриту проводять додаткові обстеження:
Крім того, вам можуть призначити аналіз крові для виявлення анемії, аналіз крові на наявність антитіл до Helicobacter pilori, аналіз калу на приховану кров, рентгенографію черевної порожнини та інші дослідження.
Лікування хронічного гастриту складається з чотирьох основних складових:
Увага! Карта симптомів призначена виключно для освітніх цілей. Не займайтеся самолікуванням; з усіх питань, які стосуються визначення захворювання і способів його лікування, звертайтеся до лікаря. Наш сайт не несе відповідальності за наслідки, спричинені використанням розміщеної на ньому інформації.