Ми всі останнім часом почуваємося виснаженими. І більшість з нас знаходять цьому пояснення: втома, стрес, недосипання, багато роботи – мало вітамінів. Але самодіагностика, як і самолікування, можуть в кращому разі заспокоїти, але не вирішують проблему. Причин такого стану чимало, і одна з них анемія.
В перекладі з давньогрецької «анемія» – це «відсутність крові». Насправді ж кров у вас залишається, однак не завжди тієї якості, яка потрібна для нормального функціонування організму. Це може бути ознакою серйозного захворювання або неправильного харчування.
Наша кров більш ніж наполовину складається з плазми. Інша частина – тромбоцити, лейкоцити та еритроцити. А що таке тоді гемоглобін, запитаєте ви? Це білок, який входить до складу червоних кров’яних тілець еритроцитів. Лікарі називають його специфічним пігментом крові.
Саме він є тим транспортним засобом, який відповідає за доставку кисню в еритроцити, який вони потім розносять в усі куточки нашого організму.
Показник гемоглобіну в аналізі крові не є сталим. Він може коливатися з різних причин, зокрема і через гостру вірусну інфекцію. Але норми важливо знати!
Для чоловіків: в межах 120 -180 г/л. Ідеальний показник – 131-165 г/л.
Для жінок: 117 - 155 г/л, але найкраще, коли гемоглобін в межах 120 - 140 г/л. Під час вагітності він зменшується до 105 - 120 г/л і це не має викликати тривогу.
У дітей норми гемоглобіну залежать від віку. Найвищі показники у новонароджених: 145 - 225 г/л. Такі цифри зберігаються перші три дні життя, а потім вони зазвичай опускаються до 95-135 г/л у віці 3-6 місяців. Коли малюку виповниться рік, гемоглобін почне потроху зростати. У 18 років показники мають «дорости» до дорослої норми.
Коли виникає дефіцит еритроцитів та/або гемоглобіну, лікарі встановлюють діагноз «анемія». Але хвороба досить підступна і не має специфічних ознак. Тому варто звернутися до лікаря, якщо ви помічаєте в себе:
Сімейний лікар або терапевт призначить вам здати загальний аналіз крові з розгорнутою формулою, мазок крові, аналіз крові на феритин та інші. Чому одного аналізу недостатньо? Показники гемоглобіну можуть бути знижені не суттєво, або взагалі залишатися в межах норми. А от феритин покаже запаси заліза в організмі. Його зменшення може свідчити про залізодефіцитну анемію – розповсюджене захворювання, зокрема у дітей.
Причин чимало:
Існує й чимало інших видів анемії. Деякі з них піддаються лікуванню і пацієнт швидко одужує. Але є й такі, що залишаються на все життя і потребують постійної корекції медичними препаратами.
Постгеморагічна анемія є результатом втрати понад 20% загального об’єму крові. Вона може бути спровокована травмами, виразкою шлунку або кровотечею з сечових та статевих шляхів.
Теж зустрічається досить часто і свідчить про аутоімунні, онкологічні та тяжкі інфекційні хвороби.
Гемолітична анемія говорить про те, що кістковий мозок не може впоратися з підвищеним навантаженням. До нього призводять аутоімунні захворювання, певні генетичні відхилення, інфекції та ліки, які скорочують життєвий цикл червоних кров’яних тілець.
Ми зупинилися лише на основних видах анемії, але вже з цього переліку зрозуміло, що нехтувати лікуванням анемії дуже небезпечно. Його має призначати лікар, адже вибір препаратів залежить не тільки від типу анемії, а й від супутніх захворювань та лікарських засобів, які ви приймаєте.
У разі виникнення кровотечі потрібно її якнайшвидше припинити. Якщо не вдається зробити це самотужки, зверніться до лікарні, де надають невідкладну медичну допомогу. Можливо, буде потрібне переливання крові.
Для профілактики залізодефіцитної та анемії, викликаної нестачею фолієвої кислоти та вітаміну В12, варто приймати вітамінно-мінеральні комплекси. А також слідкувати за збалансованістю вашого меню.
На залізо багаті червоне м’ясо, печінка, бобові, темно-зелені листові овочі, чорниця, шовковиця, хурма, чорна смородина, курага та чорнослив.
Фолієву кислоту містять апельсини, мандарини, але найбільше її в помело та грейпфрутах. Також додайте до свого раціону гречану та вівсяну каші, квасолю і листову зелень.
Рекордсменами за вмістом вітаміну В12 є м’ясо, особливо печінка, молоко та кисломолочні продукти, морепродукти та яйця.
І не забудьте про вітамін С, який полегшує засвоєння заліза: відвар шипшини, червоний солодкий перець, ківі та цитрусові, суниця і полуниця, цвітна та брюссельська капуста, петрушка, кріп та шпинат мають бути на вашому столі.
Кава, шоколад, какао та міцний чай, а також щавель, насіння льону та висівки ускладнюють процес підвищення гемоглобіну.
Харчуйтесь правильно і залишайтеся здоровими!
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.