Питання «Чим замінити цукор?» виникає у нас в той момент, коли ми обираємо для себе в якості пріоритету здоровий спосіб життя. Однак репутація у цукрозамінників надто неоднозначна, тому варто розібратися, яким продуктам віддати перевагу, щоб не наражатися на небезпеку.
Замінники цукру діляться на дві групи: натуральні, тобто ті, які виробляються з рослинної сировини, і синтетичні. У кожної з цих груп є своя історія і особливості.
Які рослини використовуються в якості альтернативи звичайному цукру? Фруктозу і глюкозу «добувають» з овочів, фруктів і ягід, які дуже багаті на неї. Але це продукт для ласунів – фруктоза в півтора рази солодша за цукор. Як, втім, і ксиліт, що отримується з полуниці, малини, кукурудзи, лушпиння бавовни і березового соку, і стевіозид – з листя стевії. Досить часто зустрічається цукрозамінник гліциризин, який отримують із кореня солодки і бобових. Незважаючи на те, що ці замінники в рази солодші за цукор, їх калорійність в середньому вдвічі нижча. Тому вони сподобаються тим, хто хоче контролювати вагу, але не готовий пити не солодку каву або чай.
Лікарі не просто схвалюють ці продукти для використання (зрозуміло, дотримуючись норми!), а й говорять про додаткові бонуси для тих, хто вирішить замінити ними цукор. Наприклад, сорбіт піклується про здоров`я печінки і жовчовивідних шляхів, допомагаючи при застої жовчі, відновлює зубну емаль і має детоксикаційної ефект. Ксиліт здатний уповільнити розвиток карієсу, уберегти плід під час внутрішньоутробного розвитку від стрептокока і навіть зміцнити кісткову тканину, а гліциризин – цукрозамінник з солодки – підвищити імунітет, знизити тиск і очистити шкіру від акне. Стевіозид після тривалих досліджень визнаний абсолютно нешкідливим навіть для вагітних і дітей. Однак варто дуже уважно обирати цей продукт в магазині, оскільки виробники, прагнучи облагородити його дещо специфічний гіркуватий смак, часто додають штучні підсолоджувачі, які не настільки лояльні до людського організму. З перевагами глюкози та фруктози добре знайомі спортсмени і люди розумової праці, яким часто доводиться проводити безсонні ночі за комп'ютером – завдяки енергетичному потенціалу цих цукрозамінників трудові та спортивні подвиги даються значно легше.
Перше і головне, що потрібно знати про ці продукти – вони виробляються з сировини, яка в їжу ніколи не вживалася. Тому незважаючи на те, що вони в сотні разів солодші за цукор, калорійність мають нульову. Однак згадайте про безкоштовний сир, який буває тільки в мишоловці: занадто активне їх використання (і з метою скинути вагу в тому числі!) загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям.
Найпопулярніші штучні замінники цукру:
До штучних підсолоджувачів у лікарів виникало чимало запитань, особливо до аспартаму. У чому його тільки не звинувачували! Рак мозку, лейкемія, лімфома, цукровий діабет 2-го типу ... Проте він гідно витримав усі клінічні дослідження і на сьогоднішній день в рекомендованій дозі 40 мг на кілограм маси тіла абсолютно не представляє небезпеки для здоров'я.
Здавалося б, цукрозамінники – справжній подарунок. Однак вчені донині не можуть знайти відповідь на питання: що відбувається в організмі, коли мозок отримав солодкий сигнал, але очікуваної порції цукру немає? Деякі з них вважають, що в цьому випадку організм «мститься» виробленням неадекватно великої кількості інсуліну, а значить – і збільшенням ваги згодом. А фахівці, які вивчають різні види залежностей, застерігають, що таке солодке життя загрожує залежністю на зразок наркотичної. Однак лабораторно доведених підтверджень цих теорій немає, тому використовувати цукрозамінники в їжу чи ні – тільки ваш вибір.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.