Диспепсія

Ліки, які призначають для лікування:

Товарів: 71
Сортування:  
Вид:  

Алмагель Товарів: 8 Аналогів: 8
Бекарбон Товарів: 2 Аналогів: немає
Вікаїр Товарів: 1 Аналогів: немає
Вікалін Товарів: 2 Аналогів: немає
Віс-Нол Товарів: 2 Аналогів: 3
Ганатон Товарів: 1 Аналогів: 4
Гастрофіт Товарів: 2 Аналогів: немає
Де-Нол Товарів: 1 Аналогів: 4
Ітомед Товарів: 3 Аналогів: немає
Кларитроміцин Товарів: 7 Аналогів: 10
Лансопрол Товарів: 2 Аналогів: 1
Лінекс Товарів: 7 Аналогів: немає
Метоклопрамід Товарів: 5 Аналогів: 2
Метоклопрамід Товарів: 5 Аналогів: 2
Ново-Пасит Товарів: 3 Аналогів: немає
Нормолакт Товарів: 3 Аналогів: 11
Панзинорм Товарів: 5 Аналогів: 36
Панзинорм Товарів: 5 Аналогів: 36
Рабіджем Товарів: 1 Аналогів: 12
Ранітидин Товарів: 6 Аналогів: немає
  • 1
  • 2
Редакторська група
Дата створення: 27.04.2021       Дата оновлення: 25.04.2024

Диспепсія - це сукупність симптомів, що виникають при порушенні процесів перетравлення їжі в шлунку і уповільненні спорожнення шлунка.

Загальні відомості

Диспепсія виникає не тільки при захворюваннях шлунка, але і при порушеннях у роботі інших органів і систем.

Причини

  • Порушення в харчуванні, переважання тих чи інших груп поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів) або споживання неякісних продуктів.
  • Гіперсекреція (підвищене виділення) соляної кислоти в шлунку при гастриті (запалення шлунка).
  • Прийом деяких лікарських препаратів (антибіотиків, гормональних препаратів, протитуберкульозних та протипухлинних засобів).
  • Психоемоційні стреси.
  • Інтоксикація (отруєння) організму при вірусних інфекціях, гнійних захворюваннях, професійних і побутових отруєннях.
  • Порушення моторики (просування харчових мас) шлунка, дванадцятипалої кишки, товстого кишечника.

Симптоми диспепсії

  • Дискомфорт, відчуття тяжкості в області шлунка (у верхніх відділах живота).
  • Періодична, не пов'язана з прийомом їжі біль у верхніх відділах живота.
  • Почуття переповнення (відчуття затримки їжі) в шлунку.
  • Порушення апетиту, раннє насичення (відчуття, що шлунок вже наповнений, що виникає відразу після початку прийому їжі).
  • Почуття здуття, розпирання в області шлунка.
  • Нудота (як на голодний шлунок, так і після прийому їжі).
  • Відрижка.
  • Печія, відчуття печіння в грудях після їжі.
  • Блювота (необов'язково, але іноді зустрічається симптом). Як правило, після неї настає короткочасне полегшення.
  • Комплекс симптомів, що симулюють виразкову хворобу шлунка (утворення дефектів різної глибини та виразок в шлунку) при цьому її відсутності: нічні «голодні» болі в животі, печія, нудота, блювота.

Діагностика

Аналіз анамнезу захворювання і скарг (коли (як давно) з'явилися болі, дискомфорт у животі, як часто виникають, чи пов'язано їх появу з прийомом їжі, скільки триває печія, з чим пацієнт пов'язує виникнення цих симптомів).

Аналіз анамнезу життя (чи страждає пацієнт захворюваннями шлунково-кишкового тракту: гастрит (запалення шлунка), холециститом (запаленням жовчного міхура), виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки (утворенням виразок в шлунку і дванадцятипалій кишці) та ін.).

Лабораторні методи дослідження

  • Клінічний і біохімічний аналізи крові (дозволяють виявити ознаки запалення, порушення функцій внутрішніх органів - печінки, нирок, підшлункової залози).
  • Аналіз калу на приховану кров (виявлення прихованої крові в калі є ознакою виразкової хвороби шлунка і / або дванадцятипалої кишки (утворення виразок і дефектів різної глибини в стінці шлунка і / або дванадцятипалої кишки), або виразкового коліту (запалення кишечника)).
  • Копрограма - аналіз калу (можна виявити неперетравлені фрагменти їжі, велика кількість жиру, грубі харчові волокна).

Інструментальні методи дослідження.

  • Тест продукції кислоти шлунком (якщо кислотність (рН) шлунка менше, ніж 2.0 разом з великим об'ємом вимірюваного матеріалу (> 140 мл), це є приводом для того, щоб запідозрити патологічну (ненормальну) природу диспепсії).
  • Езофагогастродуоденоскопія (діагностична процедура, під час якої лікар оглядає і оцінює стан внутрішньої поверхні стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки за допомогою спеціального оптичного інструменту (ендоскопа)) з обов'язковою біопсією (взяттям фрагмента органу для визначення структури його тканини та клітин).
  • Імпенданс-рН-метрія (процедура, заснована на вимірі на змінному струмі опору між декількома електродами, введеними в стравохід, для визначення кислотності середовища).
  • Дослідження матеріалу шлунка і / або дихальна діагностика на наявність Helicobacter pylori (бактерія, яка пошкоджує стінки шлунка і дванадцятипалої кишки в процесі своєї життєдіяльності).
  • Ультразвукове дослідження (УЗД) органів черевної порожнини для встановлення наявності пухлини підшлункової залози, стінки шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • Колоноскопія (діагностична процедура, під час якої лікар оглядає і оцінює стан внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціально оптичного інструменту (ендоскопа)).
  • Рентгенографія (проводиться при необхідності при підозрі на пухлину або звуження стравоходу). Хворий ковтає невелику кількість (зазвичай 200 мл) рідкого контрасту (спеціальну речовину, яку добре видно на рентгенівському знімку), і за допомогою рентгенівського апарату спостерігається просування або застій контрастної речовини по стравоходу в шлунок.
  • Комп'ютерна томографія (КТ) - проводиться для виявлення важкодіагностованої пухлини або пошкодження стравоходу, шлунка, кишечника.
  • Електрогастроентерографія - виявляє порушення моторики (просування харчових мас) шлунка і кишечника.
  • Езофагеальна і антродуоденальна манометрія - дослідження скорочувальної (рухової) здатності стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки.

Що можете зробити ви при диспепсії

При виникненні симптомів, характерних для диспепсії, можна застосовувати немедикаментозні методи лікування.

  • Спати на високій подушці.
  • Ходити 30-60 хвилин після їди.
  • Не затягувати туго ремінь.
  • Не робити вправ на тренування м'язів черевного преса (нахили, підйоми тулуба, скручування).
  • Раціонально і збалансовано харчуватися.
  • Необхідно обмежити або відмовитися від вживання продуктів, що провокують появу печії: цитрусових, газованих напоїв, кави, міцного чаю, алкоголю, занадто солоних або солодких страв гострої, копченої та смаженої їжі.
  • Слід також виключити потрапляння в їжу неякісних або несвіжих продуктів.
  • Виключити переїдання.

Що може зробити лікар

Лікар може призначити аналізи та / або процедури та відповідне лікування. Можлива також консультація гастроентеролога.

Увага! Карта симптомів призначена виключно для освітніх цілей. Не займайтеся самолікуванням; з усіх питань, які стосуються визначення захворювання і способів його лікування, звертайтеся до лікаря. Наш сайт не несе відповідальності за наслідки, спричинені використанням розміщеної на ньому інформації.

Промокод скопійовано!
Завантаження