Як запобігти харчовому отруєнню

21 червня 2021 Як запобігти харчовому отруєнню

Для запобігання харчовому отруєнню слід дотримуватися наступних заходів безпеки:

  • Завжди мити руки та посуд із мийними засобами під час приготування їжі, особливо ретельно — якщо готуєте м'ясо або рибу.
  • Розморожувати м'ясо краще в мікрохвильовці або, якщо не квапитесь, у холодильнику, але не в приміщенні за кімнатної температури.
  • Відмовтеся від поїдання сирих маринованих продуктів: м'яса, риби, яєць; готуйте їх у високій температурі.
  • Не забувайте перевіряти термін придатності продуктів, зазначений на етикетках. Не споживайте простроченої їжі.
  • У ресторанах не замовляйте м'ясні страви з кров'ю, відправляйте їх на досмажування, вимагаючи замінити тарілки. Те саме стосується сирих яєць та яєць із рідкими жовтками.
  • Викидайте продукти, які мають неприємний запах чи змінилися зовні – вкрилися слизом або цвіллю, змінили колір. Не можна їсти консерви з роздутих бляшанок і тріснутих скляних банок.
  • Установіть температуру в холодильнику, не вищу за 4,5 градусів, а то й нижчу. Не споживайте готової їжі не з холодильника, якщо вона стояла зовні понад 2 години.
  • Стежте, щоб частинки сирої білкової їжі не потрапляли на інші продукти. Потенційну небезпеку становлять соки та рідини з яєць, морепродуктів, сирого м'яса та птиці.
  • Обираючи рибу та морепродукти, перевіряйте їх на якість і свіжість, читайте інформацію на упаковці.
  • Кухонні дошки для білкових продуктів та решти мають бути не ті самі. Сире м'ясо, птицю та рибу теж слід різати на окремих дошках.
  • Молочні продукти мають бути зроблені з пастеризованого молока. Не можна пити сире молоко.
  • Сирі фрукти й овочі перед їжею потрібно ретельно мити.
  • Соки й сидри мають бути пастеризовані.
  • Консервуючи заготовки на зиму, достатньо довго кип'ятіть продукти та стерилізуйте банки. Не заготовлюйте на зиму консерви з м'яса, грибів і риби звичайним способом. Білкові продукти можна готувати до консервації виключно в автоклаві під високим тиском. Звертайте увагу на важливі правила домашньої консервації.
  • Під час харчового отруєння не готуйте їжу своїм близьким.
  • Мийте руки мийними засобами після контакту з домашніми вихованцями та прибирання.

Дотримуючись цих простих правил, ви мінімізуєте ризик харчового отруєння.

Також слід пам'ятати, що:

  • Грудне молоко для немовлят до півроку є не лише їжею, а й імунологічним захистом;
  • Мед може викликати алергію у немовлят до 1 року.

Вагітні, люди з імунодефіцитними станами, немовлята та літні люди належать до груп ризику. Їм слід:

  • відмовитися від поїдання м'яких сирів;
  • розігрівати та готувати їжу при високій температурі до повної готовності;
  • уникати споживання готових страв, куплених у супермаркеті у відділах кулінарії.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 21.06.2021       Дата оновлення: 25.04.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження