Сире чи варене: «підводне каміння» сироїдення

9 серпня 2023 Сире чи варене: «підводне каміння» сироїдення

Влітку багато смачних фруктів та овочів. Ми так скучили за ними, що ладні повністю відмовитися від варених та смажених блюд. Та й мрія схуднути нікуди не поділася – сезон купальників стрімко наближається. Чи дійсно сироїдення зробить нас стрункішими і, головне, здоровішими?

Вживання виключно їжі, яка не піддавалася термічній обробці – не дієта, а система харчування і навіть стиль життя. Переходити на пів року в сироїди, а в холодний період року повертатися до звичного меню означає приректи свій організм на випробування. Гратися в сироїдення не варто.

А якщо ви все ж хочете наслідувати голлівудських зірок і виключити повністю з раціону їжу, яка пройшла обробку високою температурою, спершу зважте свої можливості. В першу чергу фінансові – органічні овочі та фрукти взимку коштують дуже дорого і не завжди доступні. А також порадьтеся з лікарем, щоб з’ясувати заздалегідь, чи готовий ваш шлунково-кишковий тракт до такої перебудови, інакше можете отримати результат з точністю до навпаки.

Давайте розглянемо найрозповсюдженіші міфи про сироїдення, щоб ваше рішення було зваженим.

Міф №1: Вживати термічно оброблену їжу для людини не природньо

Близько мільйона років тому первісні люди потоваришували з вогнем. І почали кидати в нього все, що вдавалося зібрати, розкопати чи здобути в результаті полювання. Їжа, приготована на вогні, була не тільки смачнішою, а й легше перетравлювалася. Так організм почав економити сили та калорії і відправляти їх… на формування мозку. Еволюційний процес, «підігрітий» вогнем, дав нам головну перевагу перед тваринами – такого великого мозку не має жодна істота на планеті. До речі, на його роботу ми витрачаємо кожну п’яту калорію!

Міф №2: В сирій їжі зберігається значно більше вітамінів та мінералів

З цим неможливо сперечатись. В сирих овочах і фруктах дійсно вітамінів стільки, скільки заклала в них природа. Термічна обробка (варіння та смаження при високих температурах) зменшує їхню кількість, але є альтернатива. Вчені довели, що приготування страв в мікрохвильовці дозволяє зберегти вітамінний запас майже недоторканим. А щодо мінералів, то на них процес приготування взагалі не впливає.

Але варто згадати і про вітаміни, які зазвичай сироїди не отримують. Досить часто вони відмовляються від вживання м’яса та риби, а крупи використовують дуже обмежено. Їсти сиру, навіть розмочену у воді гречку або коричневий рис, є досить сумнівним задоволенням, тому дефіцит вітамінів групи В проявляється вже на початку переходу на нову систему харчування. Від нестачі цих водорозчинних вітамінів страждають нервова система, м’язи, очі, шлунок, щитоподібна залоза та статеві органи.

Лікарі попереджають: сироїдення протипоказане вагітним, малюкам та людям похилого віку.

Міф №3: Сира їжа – суцільна користь для здоров’я

Коли люди почали готувати собі сніданки, обіди та вечері на вогні, їх травний тракт, а також зуби суттєво зменшилися в розмірі. Чи здатний наш організм з цим мінімізованим ресурсом належним чином впоратися з сирим м’ясом, картоплею, бобами? Далеко не в усіх. Людям, які мають гастрит, панкреатит, проблеми з печінкою та жовчним міхуром, не варто навіть думати про сироїдення.

Доведено, що в термічно необробленій їжі набагато більше алергенів. А на сьогодні 90% населення світу мінімум один раз за життя стикалися з алергічною реакцією. Якщо весна для вас починається сльозами та нежитем, то скоріш за все вживання сирих продуктів – не ваш варіант.

В сирому молоці, м’ясі, рибі та яйцях можуть жити паразити та бактерії. Згадайте, як кілька років тому МОЗ заборонив вживання сирих яєць через загрозу сальмонельозу. Знешкодити цих ворогів людства здатна лише висока температура, а вживання сирих тваринних продуктів – це не про здоров’я, а про кишкові хвороби.

Плюсом сироїдення є те, що воно дає більше енергії організму. Для повноцінного відпочинку та повного відновлення сил прихильнику такого стилю харчування досить 4-6 годин.

Міф №4: Сироїдення дозволяє швидко схуднути та тримати форму

Дійсно, сироїди майже завжди стрункі. Прихильники натуральної системи харчування пояснюють це тим, що організм витрачає на перетравлювання сирої їжі значно більше калорій. Людині, яка харчується за звичним раціоном, цей процес «коштує» 10% енергії, а сироїду – максимум 15%. То може краще додати в свій режим дня фізичне навантаження, щоб спалювати ту незначну різницю?

Насправді швидке схуднення пояснюється тим, що сироїди не вживають бургери, ковбасу та іншу шкідливу їжу. Прибрати її зі свого меню можна і будь-яким «мирним» способом.

Візьміть до уваги, що страви сироїдів майже на 90% – це вуглеводи. Більше половини їх складають фруктоза та фруктовий цукор, лактоза і сахароза. Застереження дієтологів про те, що цукор шкідливий, стосується не лише «білої смерті» в цукерці.

Щодо дотримання ідеальної форми, то краса не завжди є синонімом здоров’я. Науково зафіксований факт: у жінок-сироїдів досить часто виникає дефіцит ваги і це призводить навіть до зникнення менструацій, або, науковою мовою, порушення статевої функції. Чоловіки теж не обходяться без проблем. У них зменшується продукування тестостерону.

Міф №5: Сироїдення зміцнює імунітет

Це правда! Сирі овочі та фрукти містять багато клітковини, тому швидко перетравлюються. Це дозволяє позбутися токсинів і зміцнити імунітет. Прихильники сироїдення вважають його рецептом чи не вічної молодості. Старіння дійсно відбувається повільніше за рахунок обмеження тваринних білків та зменшення калорій.

Мінімальна кількість тваринних жирів йде на користь судинам. Таким чином накопичується значно менше холестерину, тому для сироїдів гіпертонія, інсульт та інфаркт рідкість.

Правила для майбутніх сироїдів

Будь-яка система харчування має свої закони. Якщо вас не лякають перераховані ризики і ви все ж схиляєтеся до переходу на сироїдення, варто знати і дотримуватися наступних правил.

  • За допомогою дієтолога складіть повноцінний раціон, який забезпечить надходження до організму не лише вуглеводів, а й білків. В ньому мають бути овочі, фрукти, горіхи, боби, крупи, гриби, рослинна олія холодного віджиму та насіння, продукти тваринного походження.
  • Переходьте до нового способу харчування поступово. Спочатку замінюйте один прийом їжі виключно сирими продуктами. Краще робити це в першій половині дня. Віддайте перевагу фруктам та овочам. М’ясо, молочні продукти, рибу та крупи додавайте згодом, коли організм вже призвичаїться до великої кількості клітковини в раціоні.
  • Ніколи не вживайте різні продукти в один прийом їжі. Овочі їжте з овочами, фрукти – з фруктами, горіхи, мед, молочні продукти – тільки окремо.
  • Харчуватися потрібно не менше 4 разів на день. Фрукти та ягоди краще вживати на сніданок, а овочі та зелень – на вечерю. Не забувайте про воду. Сироїдення збільшує потребу в рідині, тому ваша норма має бути не меншою, ніж 2 літри на день.
  • Уважно дивіться, що у вашій тарілці, і звертайтеся до лікаря, якщо виникає здуття животу, нудота чи пронос.

Піклуйтеся про своє тіло, і воно віддячить вам здоров’ям!

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 09.08.2023       Дата оновлення: 24.11.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження