Влітку багато смачних фруктів та овочів. Ми так скучили за ними, що ладні повністю відмовитися від варених та смажених блюд. Та й мрія схуднути нікуди не поділася – сезон купальників стрімко наближається. Чи дійсно сироїдення зробить нас стрункішими і, головне, здоровішими?
Вживання виключно їжі, яка не піддавалася термічній обробці – не дієта, а система харчування і навіть стиль життя. Переходити на пів року в сироїди, а в холодний період року повертатися до звичного меню означає приректи свій організм на випробування. Гратися в сироїдення не варто.
А якщо ви все ж хочете наслідувати голлівудських зірок і виключити повністю з раціону їжу, яка пройшла обробку високою температурою, спершу зважте свої можливості. В першу чергу фінансові – органічні овочі та фрукти взимку коштують дуже дорого і не завжди доступні. А також порадьтеся з лікарем, щоб з’ясувати заздалегідь, чи готовий ваш шлунково-кишковий тракт до такої перебудови, інакше можете отримати результат з точністю до навпаки.
Давайте розглянемо найрозповсюдженіші міфи про сироїдення, щоб ваше рішення було зваженим.
Близько мільйона років тому первісні люди потоваришували з вогнем. І почали кидати в нього все, що вдавалося зібрати, розкопати чи здобути в результаті полювання. Їжа, приготована на вогні, була не тільки смачнішою, а й легше перетравлювалася. Так організм почав економити сили та калорії і відправляти їх… на формування мозку. Еволюційний процес, «підігрітий» вогнем, дав нам головну перевагу перед тваринами – такого великого мозку не має жодна істота на планеті. До речі, на його роботу ми витрачаємо кожну п’яту калорію!
З цим неможливо сперечатись. В сирих овочах і фруктах дійсно вітамінів стільки, скільки заклала в них природа. Термічна обробка (варіння та смаження при високих температурах) зменшує їхню кількість, але є альтернатива. Вчені довели, що приготування страв в мікрохвильовці дозволяє зберегти вітамінний запас майже недоторканим. А щодо мінералів, то на них процес приготування взагалі не впливає.
Але варто згадати і про вітаміни, які зазвичай сироїди не отримують. Досить часто вони відмовляються від вживання м’яса та риби, а крупи використовують дуже обмежено. Їсти сиру, навіть розмочену у воді гречку або коричневий рис, є досить сумнівним задоволенням, тому дефіцит вітамінів групи В проявляється вже на початку переходу на нову систему харчування. Від нестачі цих водорозчинних вітамінів страждають нервова система, м’язи, очі, шлунок, щитоподібна залоза та статеві органи.
Лікарі попереджають: сироїдення протипоказане вагітним, малюкам та людям похилого віку.
Коли люди почали готувати собі сніданки, обіди та вечері на вогні, їх травний тракт, а також зуби суттєво зменшилися в розмірі. Чи здатний наш організм з цим мінімізованим ресурсом належним чином впоратися з сирим м’ясом, картоплею, бобами? Далеко не в усіх. Людям, які мають гастрит, панкреатит, проблеми з печінкою та жовчним міхуром, не варто навіть думати про сироїдення.
Доведено, що в термічно необробленій їжі набагато більше алергенів. А на сьогодні 90% населення світу мінімум один раз за життя стикалися з алергічною реакцією. Якщо весна для вас починається сльозами та нежитем, то скоріш за все вживання сирих продуктів – не ваш варіант.
В сирому молоці, м’ясі, рибі та яйцях можуть жити паразити та бактерії. Згадайте, як кілька років тому МОЗ заборонив вживання сирих яєць через загрозу сальмонельозу. Знешкодити цих ворогів людства здатна лише висока температура, а вживання сирих тваринних продуктів – це не про здоров’я, а про кишкові хвороби.
Плюсом сироїдення є те, що воно дає більше енергії організму. Для повноцінного відпочинку та повного відновлення сил прихильнику такого стилю харчування досить 4-6 годин.
Дійсно, сироїди майже завжди стрункі. Прихильники натуральної системи харчування пояснюють це тим, що організм витрачає на перетравлювання сирої їжі значно більше калорій. Людині, яка харчується за звичним раціоном, цей процес «коштує» 10% енергії, а сироїду – максимум 15%. То може краще додати в свій режим дня фізичне навантаження, щоб спалювати ту незначну різницю?
Насправді швидке схуднення пояснюється тим, що сироїди не вживають бургери, ковбасу та іншу шкідливу їжу. Прибрати її зі свого меню можна і будь-яким «мирним» способом.
Візьміть до уваги, що страви сироїдів майже на 90% – це вуглеводи. Більше половини їх складають фруктоза та фруктовий цукор, лактоза і сахароза. Застереження дієтологів про те, що цукор шкідливий, стосується не лише «білої смерті» в цукерці.
Щодо дотримання ідеальної форми, то краса не завжди є синонімом здоров’я. Науково зафіксований факт: у жінок-сироїдів досить часто виникає дефіцит ваги і це призводить навіть до зникнення менструацій, або, науковою мовою, порушення статевої функції. Чоловіки теж не обходяться без проблем. У них зменшується продукування тестостерону.
Це правда! Сирі овочі та фрукти містять багато клітковини, тому швидко перетравлюються. Це дозволяє позбутися токсинів і зміцнити імунітет. Прихильники сироїдення вважають його рецептом чи не вічної молодості. Старіння дійсно відбувається повільніше за рахунок обмеження тваринних білків та зменшення калорій.
Мінімальна кількість тваринних жирів йде на користь судинам. Таким чином накопичується значно менше холестерину, тому для сироїдів гіпертонія, інсульт та інфаркт рідкість.
Будь-яка система харчування має свої закони. Якщо вас не лякають перераховані ризики і ви все ж схиляєтеся до переходу на сироїдення, варто знати і дотримуватися наступних правил.
Піклуйтеся про своє тіло, і воно віддячить вам здоров’ям!
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.