Що протипоказано їсти вагітним (частина 3)

24 червня 2021 Що протипоказано їсти вагітним (частина 3)

У число небезпечних продуктів входять:

Сирі трави та паростки

Сирі паростки овочів і трав, зокрема люцерни, конюшини та редиски, можуть бути заражені бактеріями ще на стадії насіння, до проростання. Їх неможливо позбавити від бактерій шляхом миття, а лише за допомогою високотермічної обробки. Тому, купуючи сандвіч для перекусу, стежте за тим, щоб у ньому не було сирих паростків.

Копчені морепродукти

Тут ми знову маємо справу з уже добре знайомою нам лістерією. Так само, як і готові до вживання м'ясні продукти, копчені морепродукти можуть бути заражені нею. І так само їх можна зробити безпечними, якщо піддати жорсткій термічній обробці. Зокрема — слабосолений й копчений лосося, копчені форель, сиг, тріску, тунця і макрель.

Сирі молюски

У сирих молюсках містяться паразити й бактерії, яких можна нейтралізувати виключно тепловою обробкою. Таким чином, сирі молюски — одне з основних джерел харчових отруєнь, викликаних морепродуктами. Тому на час вагітності слід відмовитися від сирих устриць. Їх необхідно готувати за високої температури доти, допоки не розкриються мушлі. Так само слід чинити з мідіями. Якщо ж під час варіння мушлі не розкриваються, негайно викиньте їх, оскільки це є ознакою несвіжості продукту.

Прісноводна риба з місцевих водойм

Вагітним можна їсти лише прісноводну рибу, вирощену в закритих для туристів водоймах спеціально для їжі — на рибних фермах. Навіть якщо ви вважаєте, що риба, котра живе в дикій природі, безпечна, це може виявитися помилкою. Багато річок і озер забруднено відходами хімічної промисловості. Виловлена в таких водоймах риба — луфар, смугастий лаврак, лосось, щука, форель, світлоперий судак та інші — може містити в собі небезпечні хімічні речовини.

Запаси з холодильника на дружньому пікніку

Якщо вирушили в гості або з друзями на пікнік, цілком імовірно, що за таких умов буде складно проконтролювати якість продуктів, поданих на загальний стіл. Напевно, ви не схочете ображати друзів відмовою, але спробуйте пояснити їм, що вам протипоказана їжа, яка простояла за кімнатної температури понад 2 години або 1 годину за температури 30°C.

Молоко, що не піддане термічній обробці

Спокусливо попити сирого фермерського молочка, купленого на ринку або в знайомих, котрі тримають власних корів, чи не так? Краще почекати. Свіже молоко без попередньої термічної обробки — кип'ятіння, пастеризації, також може містити небезпечні бактерії: лістерії, сальмонели та інші мікроорганізми, стійкі до дії антибіотиків. Фермерські та домашні продукти можна вживати в їжу тільки після обов'язкового кип'ятіння або якщо вони пройшли промислову обробку — пастеризацію і про це свідчить напис на упаковці.

Кавовмісні напої

Невелика кількість кофеїну — до 200 мг на добу — безпечна під час вагітності. Тобто вагітним жінкам допустимо випивати не більш, як 340 г кофеїновмісних напоїв. При цьому треба мати на увазі, що кофеїн, окрім кави, міститься в газованих напоях, чаї, шоколаді та багатьох енергетиках. Досі не встановлено, чи може надмірна кількість кофеїну спровокувати викидень.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 24.06.2021       Дата оновлення: 24.04.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження