У період вагітності здорове харчування є особливо важливим. Нормальне збільшення ваги сприяє здоров'ю жінки і дитини, знижує ризик ускладнень. Під час вагітності жінці необхідно дотримуватися заходів застережності. Зверніть увагу на наступне:
М'які сири, що виробляються, як правило, з непастеризованого молока, можуть бути заражені небезпечною бактерією лістерією, яка несе цілком реальну загрозу життю матері та майбутньої дитини. Також краще відмовитися від сирів із пліснявою, брі, камамберу й панели. Винятком можуть бути продукти, на упаковці яких виробник зазначив, що вони виготовлені з пастеризованого молока.
Спагеті з твердих сортів пшениці, присмачені тертим пармезаном, у невеликих кількостях — цілком допустима страва для вагітної жінки, але відмовтеся від сирного соусу (дипу).
Токсоплазма та інші бактеріальні «принади» — цілком собі звичне явище для сирого або напівсирого м'яса. Харчуючись поза домом, контролюйте, щоб м'ясо було гарячим і якісно провареним, а стейки та бургери — добре просмаженими. Готуючи вдома, переконайтеся, що температура для приготування великих шматків м'яса не нижча за 62,7°C, рубаного м'яса — 71,1°C, м'яса птиці — 73,8°C.
Непастеризовані свіжовичавлені соки, що подаються в ресторанах, фреш-барах торгових центрів або на лотках і холодильних вітринах ринків, можуть бути заражені хвороботворними бактеріями, такими як сальмонела або кишкова паличка. Вагітним жінкам краще пити пастеризовані соки з пакетів і пляшок, що продаються в супермаркетах. Свіжовичавлені соки допустимі, якщо ви самі їх приготували у власній кухні, переконавшись попередньо в якості продуктів і чистоті обладнання.
Управління контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів рекомендує вагітним жінкам їсти виключно ті морепродукти та рибу, які пройшли термічне оброблення. Хоча морепродукти є чудовим джерелом протеїну — якщо вживати їх сирими, вони можуть також доправити у ваш стравохід небезпечних паразитів і хвороботворних бактерій. Отже, шанувальниці суші, втримуйтеся від них, допоки не народите здорове дитя й не закінчите годування грудьми.
Згідно з даними Центру контролю та профілактики захворювань, на кожні 20 тисяч яєць припадає одне заражене сальмонелою. Сирі яйця, на яких замішують пісочне тісто, можуть становити небезпеку, якщо ви піддастеся спокусі спробувати це тісто на смак. З міркувань безпеки не здумайте їсти ані домашнього бездріжджового тіста, ані начинки, що має в складі сирі яйця. Добра новина: фабричне морозиво та пісочне тісто, куплені в магазині, є безпечними.
Сирі яйця наявні в рецептах багатьох домашніх заправок і соусів, як-от майонез, заправка для салату «Цезар», голландський та беарнський соуси. Краще придбайте їх у магазині, оскільки виробники піддають їх пастеризації.
Не забирайте недоїдену в ресторані їжу, якщо не збираєтеся негайно доправити її додому й покласти в морозильну камеру. Якщо ж на шляху збираєтеся відвідати ще декілька місць, залишаючи їжу в машині, ризикуєте довезти додому «бактеріальну бомбу вповільненої дії»: в теплому салоні автомобіля бактерії на продуктах розмножуватимуться дуже активно, а це становить відчутну небезпеку харчового отруєння. Пам'ятайте: з моменту подання їжі до її розміщення в морозильній камері має минути не більш ніж 2 години.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.