Вітамін Е — поживна речовина, що захищає клітини людського організму від ушкоджують вільними радикалами. Він необхідний для запобігання закорковуванню кровоносних судин бляшками холестерину й утворенню тромбів. Для нормального засвоєння вітаміну Е слід вживати достатню кількість рослинних жирів.
Здорове харчування є достатньою гарантією того, що у ваш організм надходить достатня кількість вітаміну Е. Якщо ж він не засвоюється, може бути декілька причин. По-перше, переконайтеся, що ви споживаєте достатню кількість рослинних жирів. Якщо з цього боку проблем немає, необхідно проконсультуватися з лікарем. Нестача вітаміну Е може свідчити про такі генетичні захворювання, як муковісцидоз або хвороба Крона.
Якщо у вас діагностовано захворювання, внаслідок якого вітамін Е не засвоюється організмом, ситуація починає нагадувати замкнене коло. Надалі брак вітаміну Е, в свою чергу, може посприяти розвитку цього захворювання. Ознакою служитиме атаксія — втрата контролю за руховим апаратом через порушення узгодженості роботи м'язів. Другою ознакою може бути периферична нейропатія — слабкість в руках і ногах, що супроводжується болем, викликаним пошкодженням нерва. Третьою ознакою хронічного дефіциту вітаміну Е може бути ретинопатія — важке захворювання очей, що супроводжується змінами в сітківці і склоподібному тілі. За появи будь-якого з цих симптомів проконсультуйтеся з лікарем.
Дозування залежить від віку.
Перше місце з ефективності засвоєння вітаміну Е посідають олія із зародків пшениці та соняшникова. Друге — кукурудзяна і соєва. Доволі вітаміну Е у спаржі, авокадо, горіхах. Серед горіхів є лідером — мигдаль. Купуючи готові сніданки, соки та маргарин, звертайте увагу на склад, зазначений на упаковці: подекуди ці продукти вітамінізовані у промисловий спосіб.
Оскільки виникненням хвороб пов'язаних із нестачею вітаміну Е в організмі — явище вкрай рідкісне, більшості людей додаткове вживання вітаміну Е не потрібне. Тим більш, отримувати його з їжі ліпше. Однак, якщо дефіцит вітаміну Е пов'язаний із конкретними захворюваннями, слід проконсультуватися у лікаря щодо доцільності застосування таких препаратів.
За надходження вітаміну Е виключно з продуктів харчування передозування неможливе. Але так не можна стверджувати, якщо ви вживаєте вітамін Е як лікарський засіб. Перевищення норми вітаміну Е призводить до зниження згортуваності крові, що в разі травми або інсульту створить ризик кровотечі. Це одна з причин, через яку вживання будь-яких добавок краще обмежити. Підвищення вітаміну Е в організмі до 400 МЕ на день підвищує ризик розвитку раку простати та може погіршити пігментний ретиніт очей. Також слід знати, що дозування натурального й синтетичного вітаміну Е в капсулах не однакове. За точнішими рекомендаціями щодо дозування краще звернутися до фахівця.
Дослідники не знайшли доказів того, що БАДи з вітаміном E здатні відігравати позитивну роль у боротьбі проти серцево-судинних або онкологічних захворювань, хоча пошуки ще тривають. Так само сумнівною є користь від БАДів за наявності хвороб Альцгеймера, Паркінсона і бічного аміотрофічного склерозу. В окремих випадках підвищення дози вітаміну E шляхом вживання БАДів дещо сповільнюють розвиток вікової макулярної дистрофії, яка викликає сліпоту.
Брак вітаміну E можливий у дітей, народжених передчасно. Грудне молоко матерів, які народили раніше терміну, як правило, містить достатню кількість вітаміну E, але в окремих випадках недоношеній дитині цього мало. Неприпустимо вирішувати це питання на власний розсуд. Потрібно чи не потрібно призначати прийом вітаміну Е немовляті, вирішує лише досвідчений педіатр.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.