Розвіювання популярних міфів про харчування

4 червня 2021 Розвіювання популярних міфів про харчування

Коли тема стосується правильного харчування, Інтернет рясніє міфами, як казино в Монте-Карло розвагами: на будь-який смак. Тому, вивчаючи популярний блог чергового «фахівця» або читаючи листа, що прийшов із розсилкою на електронну пошту (незважаючи на удавану правдоподібність), зосередьтеся й критично оцініть надану інформацію.

Причина проста: популярні міфи про харчування створюються людьми, які часто взагалі не мають знань у галузі дієтології, але зацікавлені в продажу певного товару. І до того ж, поширюючи міфи, вони подекуди подають їх як факти.

Три найпопулярніші міфи стосовно корисного харчування

Міф про набір ваги внаслідок споживання вуглеводів

Скільки ж людей щодня відмовляються від картоплі, макаронних виробів і хліба! Ви теж переконані, що вони розташуються навколо талії та стегон? А дарма! Результати досліджень показують, що ці продукти не є причиною набору ваги. Тому можете сміливо повернути їх до свого меню.

Точніше кажучи, не так давно вчені встановили, що як низько-, так і високовуглеводні дієти не мають відмінностей за кількістю втраченого організмом жиру протягом декількох перших місяців перебування на дієті, а також протягом 2 років після неї.

Також доведено, що особи, які дотримуються високовуглеводної дієти, тобто ті, які отримували від 47 до 64% калорій з вуглеводів, мають найнижчий ризик надмірної ваги або ожиріння.

Загальний висновок такий: для набору ваги не має значення, звідки ми отримуємо зайві калорії — з вуглеводів, білків чи жирів.

Для схуднення організму необхідно отримувати з їжею клітковину. Споживання рафінованих вуглеводів, бідних на клітковину, зокрема шоколаду, борошняних продуктів та солодощів важливо обмежити. В міру змоги слід надавати перевагу цільнозерновим продуктам, оскільки клітковина, яка додає нам відчуття ситості, міститься саме в них. А ось заборона всіх без перебору джерел вуглеводів може спровокувати зриви в харчуванні й сформувати вподобання, які з часом стануть для вас непідконтрольними.

Висновок: розумний контроль за вагою ґрунтується на здоровій самосвідомості. Замість того щоб суворо себе обмежувати, періодично зриваючись, краще знайти бажаний варіант меню без зайвих калорій.

Міф про шкоду олії каноли

В інтернеті була бурхлива дискусія про ймовірну токсичність олії каноли, яку широко застосовують у харчовій галузі для випічки й не лише. Ця хибна думка ґрунтується на твердженні, що цей продукт виробляється з ріпаку. До уваги не було взято той факт, що канола є модифікацією ріпаку, з якого науковцями було вилучено такі небажані компоненти, як високий вміст ерукової кислоти й глюкозинолати. У підсумку канола така сама безпечна, як і її найближчі родичі — капуста, цвітна капуста і брокколі.

Доведено, що олія каноли не просто безпечна, а й корисна для здоров'я, оскільки не містить трансжирів і холестерину, має найнижчий вміст насиченого жиру з усіх вживаних олій. Управління контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів визнало, що коли використовувати олію каноли замість насичених жирів (на кшталт вершкового масла), це знизить ризик серцево-судинних захворювань.

Міф про безумовну й повсюдну користь безглютенових продуктів

Як показало недавнє соціологічне дослідження, приблизно третина дорослого населення США намагається скоротити вживання в їжу глютеновмісних продуктів. Багато хто купує безглютенові продукти, вважаючи, що глютен настільки шкідливий, що може стати причиною розладу травлення, алергії й навіть аутизму.

Але чи дійсно всім треба їсти виключно безглютенові продукти?

Насправді вилучення глютену з їжі, якщо тільки ви не страждаєте на непереносимість глютену або не є чутливими до нього, наражає вас на ризик недоотримання вітамінів. Безглютенова дієта зазвичай містить мало клітковини та вирізняється нестачею базових поживних речовин. Згідно з даними, отриманими австралійськими науковцями, понад 10% чоловіків і жінок, дотримуючись безглютенової дієти, отримують недостатньо таких важливих речовин, як клітковина, залізо, кальцій, магній, тіамін і фолієва кислота.

До того ж безліч безглютенових продуктів мають у своєму складі надмірну кількість калорій завдяки штучному збагаченню цукром і насиченими жирами. Таким чином, замислившись над причинами, які підштовхують вас відмовитися від глютену в щоденному харчуванні, здайте аналізи й запитайте лікаря про те, як саме ваш організм сприймає глютеновмісні продукти.

Тепер, ознайомившись зі справжнім підґрунтям трьох найпопулярніших міфів про здорове харчування, подумайте, до яких саме результатів можуть призвести вас ці невеликі зміни й що ви можете зробити в цьому напрямку просто зараз.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 04.06.2021       Дата оновлення: 24.11.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження