Вживання вітамінно-мінеральних комплексів під час вагітності

24 серпня 2021 Вживання вітамінно-мінеральних комплексів під час вагітності

Чим є вітамінно-мінеральні комплекси?

Вітамінно-мінеральні комплекси для вагітних — це біодобавки, що забезпечують тіло жінки та її плід вітамінами й мінералами, необхідними для здорового перебігу вагітності. Їх вживають за призначенням лікаря на етапі планування вагітності та під час неї.

Здорове харчування

Дотримуватися принципів здорового харчування потрібно завжди, а надто, коли організм потребує підтримки під час вагітності. Вітамінно-мінеральні комплекси корисні для вагітних, якщо необхідно терміново відновити брак поживних речовин у раціоні. Це дасть організмові будівельний матеріал, необхідний для правильного розвитку плоду та здоров'я матері.

Правильний склад вітамінно-мінеральних комплексів для вагітних

Вибирайте ті, в яких міститься:

  • вітаміну D — 400 МО;
  • вітаміну C — 70 мг;
  • вітаміну E — 10 мг;
  • фолієвої кислоти — 400 мкг;
  • кальцію — 200-300 мг;
  • йоду — 150 мкг;
  • заліза — 17 мг;
  • цинку — 15 мг;
  • вітаміну B12 — 6 мкг;
  • рибофлавіну — 2 мг;
  • ніацину — 20 мг;
  • тіаміну — 3 мг.

Якщо результати аналізів покажуть брак певних речовин в організмі, лікар призначає додатковий прийом необхідних елементів.

Роль особливо важливих для вагітності речовин

Фолієва кислота

Ще до вагітності або на етапі її планування потрібно вживати фолієву кислоту. Вона допомагає запобігти вродженим вадам розвитку головного і спинного мозку. Проблема в тому, що дефекти нервової трубки плода розвиваються на ранніх термінах вагітності. Оскільки половина вагітностей є незапланованою, існує ризик розвитку цього дефекту ще до того, як майбутня мати дізнається про свою вагітність. Тому лікарі радять кожній жінці, здатній завагітніти, вживати 400 мкг фолієвої кислоти щодня. Дуже важливо подбати про це ще до моменту зачаття та протягом перших 12 тижнів вагітності.

У разі, коли дитина вже народилася з дефектом нервової трубки, проконсультуйтеся з лікарем щодо доцільності вживання фолієвої кислоти під час подальших вагітностей. Як свідчать результати досліджень, приймання щонайменше за місяць до вагітності та протягом першого триместру 400 мкг фолієвої кислоти щодня може запобігти виникненню того самого пороку в наступної дитини. У будь-якому випадку проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Багато які з харчових продуктів багаті на фолієву кислоту. Вона міститься в таких групах:

зелені листові овочі;

  • горіхи;
  • бобові;
  • цитрусові.

Однак, навіть якщо ви правильно формуєте свій раціон, додаткове вживання фолієвої кислоти під час вагітності не буде зайвою підтримкою для організму.

Кальцій

Він допомагає запобігти втраті кісткової маси у майбутньої матері. Додаткове вживання кальцію вкрай необхідне вагітній жінці, бо процес формування нового організму відбувається з використанням її власних ресурсів.

Йод

Йод є надзвичайно важливим для нормального функціонування щитовидної залози взагалі, а під час вагітності — зокрема. Нестача йоду спричиняє:

  • викидень;
  • народження мертвої дитини;
  • глухоту;
  • уповільнення фізичного розвитку;
  • серйозну розумову відсталість.

Залізо

Залізо є матеріалом для синтезу еритроцитів — клітин крові червоного кольору, які беруть участь у транспортуванні кисню, тобто здійснюють дихальну функцію. Плід в утробі матері дихає за допомогою кисню, який доставляється йому з кров'ю. Дефіцит заліза в матері може призвести до кисневого голодування плода.

Яких іще поживних речовини потребують вагітні?

Є чимало поживних речовин, що забезпечують здоров'я жінки та її майбутньої дитини. Відповідно до результатів аналізів лікар може порекомендувати вживати, наприклад, омега-3 жирні кислоти та холін. Розглянемо їх детальніше.

Холін

Холін виробляється в людському організмі у дуже невеликих кількостях. Основна потреба тіла в холіні покривається за рахунок таких продуктів, як курятина, яловичина, свинина, риба та яйця. Холін необхідний майбутній дитині для нормального формування мозку. Багато вагітних не отримують його в достатній кількості з їжі.

Омега-3 жирні кислоти

Це жири, які не синтезуються в людському організмі. Ними можна забезпечити себе, лише вживаючи в їжу жирну рибу та горіхи. Омега-3 складаються з докозагексаєнової та ейкозапентаєнової кислот (ДГК і ЕПК). Як свідчать результати проведених досліджень, омега-3 жирні кислоти сприятливо впливають на зниження ризику передчасних пологів, а також можуть сприяти набиранню ваги плодом. Жінки, які не вживають у їжу достатньо жирної риби та горіхів, мають проконсультуватися з лікарем стосовно доцільності вживання біодобавок, що містять омега-3.

Коли пити вітамінно-мінеральні комплекси?

Ідеально — до зачаття. Особливо — фолієву кислоту. Щоб запобігти вадам розвитку, вона має почати надходити в організм щонайменше за місяць до початку вагітності. Взагалі –– всім жінкам дітородного віку рекомендується вживати вітамінно-мінеральні комплекси для вагітних на випадок позапланової вагітності.

Побічні ефекти від вітамінно-мінеральних комплексів

Найпоширеніший побічний ефект — додаткові напади нудоти й запори.

У разі почастішання нападів нудоти, лікар може порекомендувати вам інші вітамінно-мінеральні комплекси

Закрепи можуть виникати внаслідок додаткового вживання заліза. У такому випадку рекомендується:

  • їсти більше клітковини;
  • більше пити;
  • фітнес для вагітних з дозволу лікаря;
  • проносний засіб, призначений лікарем.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 24.08.2021       Дата оновлення: 25.04.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження