Споживання заліза під час вагітності

27 липня 2021 Споживання заліза під час вагітності

Оскільки під час вагітності організм жінки активно виробляє червоні кров'яні тільця, для успішного процесу кровотворення йому необхідно підвищувати запаси заліза. Безумовно, в цей період заліза має бути більше, ніж до того як жінка завагітніла. Дані наукових досліджень доводять, що приблизно половина вагітних жінок недоотримує залізо в таких кількостях, необхідних для того, щоб його рівень тримався в межах норми. Проблема може розв’язатися за допомогою вживання продуктів, які містять залізо в адекватних кількостях.

Навіщо потрібне залізо?

Залізо бере участь у виробленні життєво необхідного гемоглобіну, який бере участь у багатьох процесах організму. Як ми вже встигли помітити, під час вагітності його потрібно в рази більше — в кількостях, достатніх для жінки та плоду. Окрім того, залізо бере участь у транспортуванні кисню з легенів по всьому тілу і через плаценту в організм майбутньої дитини.

У разі, якщо заліза буде недостатньо, це загрожує втомою і залізодефіцитною анемією. Анемія може спровокувати передчасні пологи та інші ускладнення вагітності.

Коли починати вживати залізо?

Залізовмісні добавки вживають за призначенням лікаря, починаючи з перших днів постановки на облік у медичному закладі.

Скільки заліза треба вживати?

Зазвичай заліза достатньо у вітамінах для вагітних, там само в інструкції зазначається дозування. Наведімо загальні цифри.

Під час вагітності щодня ≥ 27 мг Fe.

У період годування грудьми мамам віком понад 19 років і старшим щодня ≥ 9 мг Fe.

Мамам, що годують, віком 18 років і молодшим щодня ≥ 10 мг Fe.

Продукти з високим вмістом заліза

Залізо міститься в червоному м'ясі та рослинних продуктах, які темніють на повітрі в місцях розрізів. Буває два типи заліза — гемове і негемове. Корінь слова «гем» натякає на спільність зі словом «гемоглобін». Тобто гемове залізо міститься в продуктах тваринного походження, а негемове — рослинного. Гемове залізо засвоюється краще. Його більше в яловичині, свинині, індичці та курці. На негемове залізо багаті бобові, сир тофу, шпинат і цілозернові пластівці для сніданків, штучно збагачені додаванням заліза.

Приблизна кількість заліза в різних продуктах

Якщо, взявши за основу кількість 82 г, порівняти між собою курячу печінку (11 мг Fe) та консервовані устриці (5.7 мг Fe), то перша майже вдвічі багатша на вміст заліза. Але ні те, ні інше не рекомендується до вживання у їжу вагітним.

Збагачена залізом вівсяна каша швидкого приготування (11 мг Fe) трохи менш багата на нього, ніж така сама кількість збагачених залізом пластівців, готових до вживання (18 мг Fe).

Що стосується негемового заліза –– розташуємо продукти в порядку спадання його кількості в одній чашці середнього розміру:

  • соєві боби — 8.8 мг Fe;
  • сочевиця — 6.6 мг Fe;
  • квасоля — 5.2 мг Fe;
  • родзинки — 3.2 мг Fe.

Вегетаріанкам доведеться зосередитися на споживанні саме цих продуктів, оскільки вони не їдять м'яса. Їм слід повідомити про свої кулінарні вподобання лікареві –– для того, щоб контроль за вмістом заліза в організмі проходив ретельніше.

З чим залізо засвоюється, а з чим ні?

Вітамін С, що міститься переважно в цитрусових, наприклад апельсинах, а також у помідорах, сприяє засвоюваності негемового заліза. Поглинаючи продукти, які містять саме цю комбінацію мікроелемента з вітаміном, ви підвищите їхній вміст у своєму організмі.

При цьому небажано у той самий прийом їжі поглинати продукти, які утруднюють засвоєння заліза, а саме:

  • молоко та молочні продукти;
  • цільнозернові продукти;
  • кава й чай.

Тобто, комбінуючи меню, треба пам'ятати, що пластівці, збагачені залізом, не запивають молоком, а до страви з квасолі не підходить чай. Вони просто унеможливлять засвоєння заліза. Водночас склянка томатного або апельсинового соку придасться вельми до речі.

Що стосовно користі від залізовмісних добавок?

Вони можуть бути корисні в разі, якщо у вашому раціоні спостерігається катастрофічна нестача залізовмісних продуктів. Але це можна визначити за допомогою аналізів. Рекомендована кількість заліза є у вітамінах для вагітних.

Побічні ефекти залізовмісних добавок

Головна проблема — дотримуватися дозування. Матерям, які годують грудьми, і вагітним не можна перевищувати дозу, вживаючи максимум 45 мг Fe на добу. Водночас нагадаємо, що мінімальна добова норма має становити 27 мг Fe. Потрібну вам кількість призначає лікар.

Побічними ефектами залізовмісних добавок можуть бути такі розлади випорожнення, як закреп, діарея, а також нудота і блювотний рефлекс. Протягом декількох днів організм звикне до інтенсивного надходження заліза і симптоми зникнуть. Якщо цього не станеться, подальші рекомендації, наприклад чи можна приймати проносне, дасть лікар. Можливо, він порадить розділити добову норму заліза на декілька прийомів, пити більше рідини і їсти більше клітковини.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 27.07.2021       Дата оновлення: 24.04.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження