Кальцій

9 липня 2021 Кальцій

Загальна інформація

Кальцій – це мінерал, наявний у нашому організмі; він є важливою структурною одиницею кісток і зубів. Кальцій також необхідний для роботи серця, нервової системи та системи зсідання крові. На кальцій багаті такі продукти, як молоко та набіл, капуста, броколі, рибні консерви з кістками, а також збагачені кальцієм соєві продукти, цитрусові соки й мінеральна вода. Також виробляють харчові добавки, які містять кальцій.

Додатково харчові добавки з кальцієм уживають всередину, щоб запобігти його дефіциту в організмі. У харчових добавках кальцій також споживають при таких станах організму, як тетанія (м'язові спазми), остеопороз (крихкість кісток), рахіт (розм'якшення кісток у дітей) і остеомаляція (розм'якшення кісток у дорослих, що супроводжується болем). Іноді препарати, які містять кальцій, уживають всередину для зниження високого рівня паратиреоїдного гормону, а також для корекції інших патологічних станів.

Перорально карбонат кальцію вживають при печії як антацидний засіб. Розчин карбонату і ацетату кальцію також п'ють для зниження рівня фосфатів при захворюваннях нирок.

Навіщо і для чого потрібен кальцій?

У кістках і зубах міститься 99% усього кальцію, наявного в організмі людини. Окрім цього, кальцій також є в крові, м'язах та інших органах і системах організму. У випадку його дефіциту в м'яких тканинах організм сприймає кальцій з кісток як резерв, що й використовує на «свій розсуд», таким чином виснажуючи його запаси у кістках. З віком рівень кальцію в організмі знижується. Це пов'язано з його утилізацією через органи виділення. У жінок рівень кальцію безпосередньо пов'язаний з рівнем естрогенів, тому з віком його фіксація організмом знижується – через зменшення рівня цього гормону.

Процес кісткового обміну є безперервним – кістки систематично руйнуються і відновлюються, тому необхідно додатково приймати кальцій.

Застосування та ефективність хімічних сполук кальцію

  • Препарати кальцію ефективні у таких випадках:
  • При печії як антацидний засіб.
  • При гіперкаліємії – високому показнику рівня калію в крові.
  • При гіпокальціємії – низькому вмісті кальцію в крові.
  • При хворобах нирок. Для людей з нирковою недостатністю, щоб контролювати вміст фосфатів.

Кальцій ефективний при:

  • Вживанні препаратів-кортикостероїдів, через які відбувається втрата кісткової маси. При цьому явищі кальцій у комплексі з вітаміном D помітно знижує втрату кісткової маси в пацієнтів, які вживають кортикостероїдні препарати протягом тривалого періоду.
  • Гіперпаратиреозі (гіперфункції паращитовидної залози). Кальцій знижує рівень паратиреоїдного гормону.
  • Остеопорозі (ламкості кісток). Для лікування остеопорозу і запобігання втраті кісткової маси ефективним є вживання кальцію всередину. Переважно кістки збільшуються (ростуть) у підлітковому віці. Далі та сама міцність кісток у жінок зберігається приблизно до 30-40-річного віку. Після 40 років звичайна втрата кісткової маси дорівнює приблизно від 0,5% до 1% на рік. Натомість у чоловіків утрата кісткової маси відбувається значно пізніше – кілька десятків років потому. У людей, які отримують з їжею кальцію менше, ніж у рекомендованому обсязі, утрата кісткової маси вище. Жінки у віці понад 40 років можуть зменшити втрату кісткової маси завдяки вживанню харчових добавок, що містять кальцій. Згідно з даними, отриманими під час деяких досліджень, шляхом уживання кальцію після менопаузи протягом 30 років можна підвищити міцність кісток на 10%. У людей з остеопорозом уживання кальцію як окремо, так і в сукупності з вітаміном D допоможе запобігти переломам кісток.

Кальцій, можливо, є ефективним при:

  • Раку прямої та/або товстої кишки. Як показали дослідження, ризик розвитку раку товстої та/або прямої кишки знижується за рахунок споживання великої кількості кальцію в їжі або харчових добавках. Але це стосується не всіх пацієнтів. Люди, в організмі яких є дефіцит вітаміну D, ймовірно, не отримують користі від кальцієвмісних харчових добавок. Те саме стосується людей, які мають надлишкову вагу або ожиріння.
  • Флюорозі (симптомах, викликаних надлишком фтору в організмі). Симптоми отруєння фтором у дітей знижуються за рахунок внутрішнього споживання кальцію, зокрема харчових добавок, у яких містяться вітаміни С і D.
  • Підвищеному холестерині. Уживання харчових добавок, які містять багато кальцію, на тлі низькокалорійної дієти або дієти з низьким вмістом жирів, імовірно, у незначних кількостях знижує рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину. Навпаки, кількість ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), тобто рівень «доброго» холестерину, незначно зростає. Без обмежувальної дієти за допомогою самого лише вживання кальцію рівень холестерину не знижується.
  • Підвищеному артеріальному тиску. У людей з високим артеріальним тиском за рахунок вживання харчових добавок з високим вмістом кальцію, ймовірно, артеріальний тиск падає на декілька міліметрів (зазвичай – близько 1-2 мм рт. ст.). Препарати кальцію найкраще впливають на тих, чия здатність до накопичення солей є достатньо високою, а також на людей, які отримують замало кальцію з їжею. Як свідчать науковці, вживання кальцію може сприяти зниженню ймовірності виникнення ризику високого артеріального тиску.
  • Підвищенні артеріального тиску і зростанні рівня білка у сечі (прееклампсії) під час вагітності. Запобігання виникненню високого артеріального тиску під час вагітності можливе за рахунок щоденного вживання 1-2 г кальцію всередину. Найбільший ефект від приймання кальцію всередину, ймовірно, досягається в жінок із груп високого ступеня ризику, які мають занизький рівень кальцію, а також у випадках, коли початок уживання кальцію збігається з 20-м тижнем вагітності.
  • Ретенції (запобіганні втраті зубів). Утраті зубів у людей похилого віку допомагає запобігти вживання всередину вітаміну D та кальцію.
  • Аутизмі. Дані попередніх досліджень свідчать, що виявлено зв'язок між кількістю вжитого під час вагітності кальцію та зниженням імовірності розвитку аутизму в майбутньої дитини в період перебування у внутрішньоутробному стані.
  • Раку ендометрію (раку слизової оболонки матки). Дані деяких досліджень показують, що вживання саме харчових добавок із високим вмістом кальцію сприяє зниженню ризику розвитку раку ендометрію, але при цьому кальцій, що отримується з їжею, користі в цьому відношенні не несе.
  • Метаболічному синдромі (групі симптомів, які підвищують ризик виникнення діабету, серцевих захворювань, а також інсультів). Згідно з результатами деяких досліджень, споживання більшої кількості кальцію, як у продуктах харчування, так і в харчових добавках, незалежно від того, надходив він в організм окремо чи в поєднанні з вітаміном D, знижує ризик розвитку метаболічного синдрому.
  • Мукозиті ротової порожнини (набряку, запаленні та виразках у роті). Є докази того, що використання ротового ополіскувача, в якому міститься фосфат кальцію, у поєднанні з лікуванням фтором зменшує тривалість болісних відчуттів від виразок у роті в людей, які пройшли процедуру трансплантації стовбурових клітин.
  • Дефіциті вітаміну B12 у пацієнтів, що приймають препарат Метформін. Вживання кальцію в харчових добавках із високим його вмістом може зменшити дефіцит вітаміну B12, викликаний вживанням препарату Метформін.
  • Післяпологовій депресії. Результати попередніх досліджень демонструють, що при щоденному вживанні кальцію, розпочатому на 11-21-му тижні вагітності, рівень депресії знижується не через 6 тижнів після пологів, а через 12.
  • Судомах ніг у вагітних жінок. Результати попередніх досліджень демонструють, що кальцій сприяє запобіганню судомам ніг у другій половині вагітності.
  • Пароксизмальних судомах. Результати попередніх досліджень доводять, що вживання добавок, які містять кальцій, може допомогти контролювати судоми, викликані раптовим падінням рівня кальцію в крові.

Не доведено ефективності вживання кальцію при:

  • Раку молочної залози. Дослідники взаємозв'язку між рівнем кальцію в крові та виникненням раку молочної залози розбігаються в думках. Дехто вважає, що ризик розвитку раку грудей знижується у жінок, які споживають більше кальцію. Інші доводять, що рівень кальцію в крові ніяк не пов'язаний з ризиком розвитку раку. Більшість схиляється до думки, що друга точка зору є правильнішою – вживання кальцію не знижує ризику розвитку раку молочної залози.

  • Переломах кісток. Певно, переломам у людей похилого віку без остеопорозу неможливо запобігти самим лише вживанням кальцію, незалежно від того, чи приймати його окремо, чи у комплексі з вітаміном D.
  • Серцевих нападах (інфаркті). Згідно з висновками попередніх досліджень, люди, які споживають з їжею більше кальцію, менш схильні до ризику виникнення серцевого нападу. Однак досі не до кінця з'ясовано вплив харчових добавок із високим вмістом кальцію на ризик виникнення серцевого нападу. Деякі дослідження показують дані, які свідчать про те, що харчові добавки з високим вмістом кальцію збільшують ризик виникнення серцевого нападу. Інші дослідження, навпаки, доводять, що будь-який взаємозв'язок тут узагалі відсутній. Є ймовірність того, що все це є суто індивідуальним: деякі люди піддаються більшому ризикові, інші – ні. Наприклад, пацієнти, які вживають кальцій в одній-єдиній харчовій добавці, можуть мати підвищений ризик. Або, наприклад, пацієнти, які приймають харчові добавки з великим вмістом кальцію і паралельно отримують більш ніж 805 мг кальцію на день разом із продуктами харчування, можуть зазнавати підвищеної небезпеки, а тим, які вживають харчові добавки, але отримують менше кальцію з їжею, така небезпека не загрожує.
  • Раку. Досліди показують, що вживання самого лише кальцію не знизить ризик розвитку раку. Вживання кальцію разом з вітаміном D, імовірно, може сприяти зниженню ризику розвитку раку в деяких випадках, але результати досліджень є доволі нестійкими. Окремі дані свідчать, що щоденне вживання 1400-1500 мг кальцію плюс 1100 МО вітаміну D3 (холекальциферолу) здоровими жінками похилого віку знижує ризик розвитку в них ракового захворювання на 60%, якщо до лікування вони мали низький рівень вітаміну D в організмі. Натомість інші результати досліджень показують, що при аналогічному щоденному вживанні холекальциферолу ризик розвитку раку у здорових літніх жінок, які до лікування мали достатній рівень вітаміну D в крові, не знижується. На додачу до вищезазначеного скажемо, що вживання літніми жінками харчових добавок, які містять велику кількість кальцію, разом з вітаміном D може знизити ризик розвитку раку крові або лімфатичної системи.
  • Діабеті. Дані деяких попередніх досліджень показують, що споживання більшої кількості кальцію з їжею або в харчових добавках, як окремо, так і в поєднанні з вітаміном D, позитивно впливає на зниження ризику розвитку діабету 2-го типу. Однак інші дослідники виявили: ефект досягався за рахунок того, що кальцій приймали разом з магнієм.
  • Отруєнні свинцем. Дані деяких досліджень показують, що вживання харчових добавок з високим вмістом кальцію не сприяє зниженню рівня свинцю в крові. При цьому інші дослідження демонструють прямо протилежні результати: доведено зниження рівня свинцю в крові на 11% завдяки вживанню кальцію.
  • Профілактиці падінь. Згідно з результатами окремих досліджень, кальцій та вітамін D при їхньому регулярному вживанні сприяють підтриманню нормального артеріального тиску і тим опосередковано зменшують розгойдування тіла, чим можуть допомогти запобігти падінням. Учені дійшли висновку, що сам собою кальцій не дає потрібного ефекту. Парадоксально, що кальцій у сукупності з вітаміном D впливає таким чином тільки на жінок, запобігаючи їхнім падінням, – але не на чоловіків.
  • Дисменореї (менструальних спазмах). Дослідження показують, що вживання кальцію з високою дозою вітаміну D не зменшує болю під час болісних менструацій. Однак уживання кальцію без вітаміну D може бути корисним.
  • Раку яєчників. Наразі до кінця не з'ясовано вплив кальцію на ризик розвитку раку яєчників. Результати попередніх досліджень демонструють, що високий рівень кальцію в крові або високе споживання кальцію з їжі пропорційно пов'язані зі зниженням ризику розвитку раку яєчників. Однак більш ранні дослідження давали протилежні результати, спростовуючи зв'язок між споживанням кальцію з їжею та ризиком розвитку раку яєчників.
  • Раку простати. Досить суперечливі результати показали дослідження впливу кальцію на ризик розвитку раку простати. Деякі доводять, що ризик розвитку раку простати знижується завдяки щоденному вживанню харчових добавок із високим вмістом кальцію. Водночас інші дослідження доводять, що не існує зв'язку між уживанням кальцію та ризиком розвитку раку простати.
  • Інсульті. Результати досліджень дають діаметрально протилежні результати. Деякі свідчать про те, що збільшення споживання кальцію з продуктами харчування позитивно впливає на ймовірність зниження ризику виникнення інсульту. Інші дані свідчать про те, що такого взаємозв'язку немає.

Кальцій не є ефективним при:

  • Зупинці серця (раптовому порушенні функціонування серця). Під час зупинки серця введення кальцію може де-факто погіршити можливості проведення реанімаційних заходів та не підвищує рівня виживаності пацієнтів.
  • Пошкодженні нервових тканин кистей рук і стоп, викликаному медикаментозним лікуванням раку. При внутрішньовенному введенні кальцію та магнію невралгія, викликана протираковим препаратом Оксаліплатином, не знижується.
  • Атеросклерозі (закупоренні артерій). Дані попередніх досліджень показують, що ризик розвитку атеросклерозу в жінок похилого віку не знижується внаслідок 3-річного вживання кальцію.
  • Смерті будь-якої етіології. Доведено, що вживання харчових добавок зі високим вмістом кальцію ніяк не впливає на зниження загального ризику настання смерті.
  • Ожирінні. Незважаючи на те, що занижене споживання кальцію підвищує ризик виникнення ожиріння, більшість досліджень демонструють, що зворотний зв'язок відсутній – споживання більшої кількості кальцію в харчових добавках або їжі ніяк не сприяє процесу втрати ваги.
  • Серцевій недостатності. Дані деяких попередніх досліджень показують, що на більшість жінок приймання кальцію та вітаміну D ніяк не впливає у плані запобігання розвитку серцевої недостатності.
  • Нефротичному синдромі (групі симптомів, що свідчать про ураження нирок). У дітей з нефротичним синдромом, чутливих до лікування стероїдами, його загостренню неможливо запобігти вживанням харчових добавок із високим вмістом кальцію та з вітаміном D, так само як і не підвищується мінеральна щільність кісток.
  • Запамороченні (вертиґо).
  • Хворобі Лайма.
  • Інших патологічних станах.

Наразі зібрано недостатньо фактів, які б давали можливість оцінити ефективність впливу кальцієвмісних продуктів і добавок при цих станах.

Безпека і побічні реакції:

При пероральному вживанні дорослими у рекомендованих кількостях (близько 1000-1200 мг на день) кальцій у цілому нешкідливий для більшості людей. Він може викликати незначні побічні реакції, наприклад метеоризм або відрижку. При цьому слід пам'ятати, що при вживанні всередину у великих дозах кальцій може бути небезпечним.

Експерти вважають, що верхній допустимий рівень добового споживання кальцію – 2000 мг. Слід мати на увазі: щоденне перевищення добової норми кальцію збільшить ризик виникнення серйозних побічних реакцій. Зокрема це не просто виникнення зависокого рівня кальцію в крові, але і молочно-лужний синдром – стан, що провокує появу каміння в нирках, ниркову недостатність і навіть може призвести до летального результату. Також існує ймовірність, що надмірна кількість кальцію в організмі може спровокувати серцевий напад.

Деякі дослідники доводять, що часте вживання кальцію літніми людьми в кількостях, що перевищують рекомендовану добову дозу 1000-1300 мг на день, спричиняє підвищення ризику виникнення у них серцевого нападу. Натомість інші дослідження свідчать, що немає жодного взаємозв'язку між ризиком виникнення серцевого нападу та вживанням кальцію. Цілком імовірно, що для деяких людей такий ризик існує, а для інших він відсутній. Можна зробити висновок, що для задоволення щоденних потреб слід уживати достатню кількість кальцію, але уникати надмірних його доз.

Слід неодмінно враховувати загальне споживання кальцію з усіх джерел, намагаючись не перевищувати добову норму кальцію – 1000-1200 мг. Щоб правильно розрахувати кількість кальцію, який надходить в організм з їжею, слід виходити з того, що на частку немолочних продуктів припадає 300 мг на день плюс 300 мг – на склянку молока або помаранчевого соку, збагаченого кальцієм. Мало того: якщо крім кальцію, що надходить в організм з їжі, є потреба приймати кальцієвмісні харчові добавки, слід пам'ятати, що їх треба вживати разом з вітаміном D.

При внутрішньовенному введенні з дотриманням усіх правил (через крапельницю) кальцій у цілому нешкідливий для більшості людей.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

Під час вагітності та годування грудьми кальцій при вживанні всередину в цілому нешкідливий у рекомендованих кількостях. Однак щодо безпеки введення кальцію внутрішньовенно (через крапельницю) під час вагітності та годування грудьми – наявної на цей момент інформації недостатньо.

При вживанні всередину у великих дозах кальцій для вагітних може бути небезпечний. Вважається, що допустимий верхній рівень добового споживання кальцію для всіх жінок залежно від віку, але незалежно від вагітності становить: 9-18 років – 3000 мг; 19-50 років – 2500 мг. Більші дози можуть викликати перевищення допустимого рівня фосфору і занижений рівень паратиреоїдного гормону у плода під час вагітності та при пологах, що може підвищити рівень ризику виникнення судом у немовляти. Вагітним необхідно уникати надмірного споживання кальцію, в обов'язковому порядку враховуючи загальне споживання кальцію як із додаткових джерел, включаючи антациди, що відпускаються без рецепта, так і з їжі.

Деяким вагітним жінкам лікарі призначають кальцій для запобігання підвищенню артеріального тиску. У разі, якщо лікарем не призначено інше, кількість кальцію на день не повинна перевищувати 1000-1200 мг. Щоб правильно розрахувати кількість кальцію, який надходить до організму з їжею, слід виходити з того, що на частку немолочних продуктів припадає 300 мг на день плюс 300 мг – на склянку молока або помаранчевого соку, збагаченого кальцієм.

Для більшості дітей при вживанні всередину в рекомендованих кількостях кальцій у цілому нешкідливий. Рекомендована доза залежить від віку і становить: від 1 року до 3 років – 700 мг на день; від 4 до 8 років – 1000 мг на день; від 9 до 18 років – 1300 мг на день. При вживанні всередину у великих дозах кальцій може бути небезпечний. Щоденне вживання кальцію в кількості, що перевищує рекомендовану, може збільшити ймовірність виникнення серйозних побічних реакцій. Дітям рекомендується вживання кількості кальцію, достатньої для задоволення щоденних потреб, але в жодному разі не надмірної.

При низькому рівні кислотності шлункового соку (ахлоргідрії) люди засвоюють менше кальцію, приймаючи його натщесерце. Однак результати досліджень демонструють, що низький рівень кислотності у шлунку не перешкоджає засвоюваності кальцію, якщо він вживається разом з їжею. Пацієнтам з ахлоргідрією слід уживати кальцієвмісні харчові добавки під час їди.

При палінні шлунок курця має знижену здатність віддавати кальцій організму, унаслідок чого така людина відчуває нестачу кальцію в крові.

При перенесеному інсульті літні жінки можуть стати жертвами розвитку деменції внаслідок використання кальцієвмісних харчових добавок протягом 5 чи більше років. Чи слід уникати вживання таких добавок іншим особам, які перенесли інсульт, – наразі не можна впевнено сказати: необхідно здійснювати додаткові дослідження.

При підвищеному вмісті фосфату в крові (гіперфосфатемії) або заниженій кількості фосфату в крові (гіпофосфатемії) не можна вживати додаткові дози кальцію, не проконсультувавшись попередньо з лікарем. Баланс фосфату і кальцію в організмі необхідний для нормального функціонування. Унаслідок неправильного вживання кальцію можна завдати шкоди своєму організму.

При порушенні функції нирок уживання харчових добавок, які містять кальцій, призводить до ризику накопичення завеликої кількості кальцію в крові, що може призвести до інших супутніх ускладнень.

При надмірному рівні кальцію в крові (при захворюваннях паращитовидної залози та саркоїдозі) необхідно відмовитися від уживання кальцію в будь-якому з його видів.

При гіпотиреозі (зниженій активності щитовидної залози) можуть виникнути ускладнення у зв'язку з неправильним уживанням препаратів, що містять кальцій. Такі препарати порушують замісну терапію тиреоїдними гормонами. При одночасному лікуванні препаратами кальцію та лікарськими засобами для лікування щитовидної залози необхідно робити перерву між прийомами не менш ніж 4 години.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 09.07.2021       Дата оновлення: 03.12.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження