Є низка джерел, які вказують на те, що чай — це напій, якого краще не вживати, щоб запобігти утворенню каменів у нирках. Так, одній людині, у якої недавно були виявлені камені в нирках, лікарі порадили відмовитися від чаю. І вона поцікавилася в мене, чи на всі сорти чаю поширюється така рекомендація.
Чай є напоєм, що містить оксалати. Саме з цієї причини він внесений у «чорний список» для людей з оксалатними каменями в нирках. Але чи має тут значення сорт чаю? Чи є різниця між сортами чаю у вмісті оксалатів?
У статті, яка трапилася мені в одному журналі, розповідалося про те, як дослідники перевіряли різновиди чаю на вміст оксалатів.
Отже, для чорного чаю вміст розчинних оксалатів у пакетованому й листовому чаї становив відповідно 4,68 і 5,11 міліграма на грам чаю. У зеленому чаї та чаї улун оксалатів виявилося менше — від 0,23 до 1,15 міліграма на грам чаю. Вміст оксалатів у трав’яних чаях, які також були протестовані в рамках дослідження, варіювався від позначки «не виявлено» до 3 міліграмів на грам чаю.
Зважаючи на це, зрозуміло, що трав’яний і зелений чай (в розумних кількостях) можуть стати чудовим виходом для тих любителів чаю, у яких були виявлені оксалатні камені в нирках. Зрідка випита чашка улюбленого напою не принесе їм шкоди. Однак, звісно, таким людям варто уточнити це у свого лікаря або проконсультуватися у фахівця-нефролога.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.