Що таке «харчове отруєння» та як з ним боротися?

12 липня 2021 Що таке «харчове отруєння» та як з ним боротися?

Якщо після вживання фастфуду або ресторанної їжі через декілька годин вас починають долати нудота, блювання і діарея, радше за все, ви погано подумаєте про ресторан або точку продажу вуличної їжі, вважаючи, що у вас «харчове отруєння».

Але чи так це насправді? Іноді розлад травлення (харчова похибка) може бути зумовлена непереносимістю харчових продуктів або подразненням ШКТ.

Діагностика «харчових отруєнь» не завжди є простим завданням навіть для фахівців. Спробуємо описати симптоми, щоб у разі необхідності ви змогли визначити, чи потрібна вам медична допомога.

«Харчове отруєння» — не медичний термін

Зазвичай мається на увазі отруєння бактеріального характеру — через їжу. Причиною можуть стати такі мікроорганізми, як Listeria, Shigella, Campylobacter, Salmonella, E. coli 0157:H7.

Деякі продукти належать до категорії підвищеної небезпеки. Зокрема це сирі морепродукти, сирі яйця, м’ясна нарізка, не просмажені м’ясо і птиця, молочні продукти.

Симптоми та ступінь тяжкості «харчового отруєння» можуть різнитись залежно від того, яка саме бактерія оселилася у вашому шлунково-кишковому тракті, але зазвичай це блювання, діарея і біль у животі — як легкий, так і сильний. Можуть початися жар і озноб.

Інші причини нудоти і блювання

Іноді не бактерії є причиною отруєння. Воно може бути наслідком непереносимості якогось продукту. Наприклад, у випадку непереносимості лактози виникають проблеми з перетравленням молочного цукру, що міститься в молоці. Люди з алергією на глютен страждають на непереносимість продуктів із пшениці.

Іншою причиною симптомів, схожих на ті, які виникають у випадку «харчового отруєння», може бути так званий «кишковий грип» — вірусний гастроентерит. Це захворювання виникає внаслідок ураження шлунково-кишкового тракту вірусною інфекцією і супроводжується вираженим запаленням слизової. Оскільки симптоми харчового отруєння і гастроентериту досить схожі, їхня правильна діагностика є утрудненою.

Як зрозуміти, що маєш справу саме з «харчовим отруєнням»?

У багатьох випадках «харчове отруєння» підтвердити неможливо. Лікарі намагаються коректно поставити діагноз, ґрунтовно збирають і фіксують анамнез до історії хвороби. Наприклад, коли нудота виникає ще до того, як людина закінчила їсти, можна припустити присутність якоїсь інфекції в організмі, що провокує болісний стан органів травлення. Коли ж раптово захворює група людей, які вживали їжу в одному місці, наприклад у ресторані або на пікніку, це напряму свідчить про отруєння.

Чи можна самостійно вилікуватись від «харчового отруєння»?

Коли захворювання «харчового походження» перебігає в легкій формі, можна лікуватися вдома до повного зникнення симптомів. За допомогою парацетамолу можна знизити невисоку температуру тіла, а у випадку високої — викликати лікаря.

Необхідно намагатись уникнути зневоднення під час блювання і діареї, вживаючи багато рідини. Обов’язково потрібно пити несолодкий чай, воду, овочеві бульйони. Добре використовувати придбані в аптеці розчини для пероральної регідратації, які може порадити сімейний лікар або провізор. У регідрувальному препараті міститься комбінація солей, цукру та необхідних електролітів, які організм втрачає через блювання або діарею. Не варто вживати в цей час спеціальні напої, призначені для занять спортом, оскільки в них може бути невідповідний для цього випадку баланс електролітів.

Коли слід викликати лікаря?

Звертатись до лікаря необхідно, якщо хворий має:

  • сильні болі в животі;
  • невтримне блювання;
  • рясну діарею, що триває більш як добу;
  • кров у мокротинні або калі;
  • запаморочення;
  • температура понад 38ºС;
  • неврологічні симптоми, наприклад оніміння;
  • великий ризик зневоднення.

До серйозного ризику зневоднення схильні, як правило, маленькі діти, літні люди та пацієнти із супутніми захворюваннями, наприклад із захворюваннями серця.

«Харчове отруєння» — проблема охорони здоров’я

Якщо група людей захворіла після колективного відвідування ресторану або пікніка, про це слід повідомити лікарям. Це важливо знати органам управління громадською охороною здоров’я — для того, щоб провести перевірку ресторану або постачальників продуктів харчування.

Аналіз на бакпосів калу допоможе з’ясувати, який мікроорганізм спричинив сумні наслідки. Якщо в усьому винні бактерії і хвороба перебігає важко, лікар-куратор, можливо, призначить антибіотики. Якщо він цього не зробить, можливо, цей випадок не становить небезпеки для здоров’я і життя. Існують препарати, що вгамовують блювання, але їх краще використовувати згідно з рекомендацією лікаря.

Чи є добрі новини?

Більшість видів захворювань «харчового походження» перебігають у легкій формі, тож можна розраховувати на одужання протягом декількох днів.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 12.07.2021       Дата оновлення: 28.03.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження