Астаксантин – це природний пігмент – ксантофіл, що належить до групи хімічних речовин, так званих каротиноїдів. У природі він виробляється як рослинами? так і тваринами. Саме завдяки астаксантину деякі водорості та арктичні лишайники, м'ясо риб сімейства лососевих і морських ракоподібних (омари, креветки тощо) забарвлені в червоний або рожевий колір.
Доведено високу антиоксидантну активність астаксантину – вона набагато перевищує таку самі властивість токоферолу або бета-каротину. Завдяки таким вражаючим показникам ця речовина знайшла широке застосування при багатьох патологічних станах.
Астаксантин уживають усередину при хворобі Альцгеймера, хворобі Паркінсона, інсульті, підвищеному рівні холестерину, захворюваннях печінки, віковій дегенерації макули (вікова втрата зору); також його призначають для профілактики онкологічних захворювань. Крім того, він застосовується при метаболічному синдромі – поєднанні симптомів, що підвищують ризик серцевих захворювань, інсульту й діабету. Він також використовується для підвищення ефективності фізичних вправ, оскільки зменшує мікротравми та знижує больові відчуття у м'язах після тренування. Крім усього вищеперерахованого, астаксантин застосовують для запобігання сонячним опікам, при безсонні, а також при синдромі зап'ястного каналу, ревматоїдному артриті, диспепсії, чоловічому безплідді та симптомах менопаузи у жінок.
Що стосується зовнішнього застосування – астаксантин наносять на шкіру для захисту від сонячних опіків, для боротьби з проявами передчасного старіння та в інших косметичних цілях.
У гастрономічній промисловості його використовують як барвник для лосося, крабів, креветок і курятини. У сільському господарстві астаксантин – харчова добавка для курячих яєць.
Астаксантин – антиоксидант: він може захищати клітини від пошкоджень і покращувати роботу імунної системи.
Астаксантин недостатньо ефективний у таких випадках:
Вікова втрата зору (вікова дегенерація макули; ВДМ). ВДМ виникає при пошкодженні частини сітківки. Ранні дослідження показують, що внутрішнє вживання продукту, що містить астаксантин, лютеїн, зеаксантин, вітамін E, вітамін C, цинк і мідь, сприяє зміцненню центру сітківки у людей з ВДМ, але не відновлює ушкоджень зовнішніх областей сітківки.
Синдром зап'ястного каналу. За даними досліджень, внутрішнє вживання комбінованого препарату, що містить астаксантин, лютеїн, бета-каротин і вітамін Е, не знижує біль у пацієнтів із синдромом зап'ястного каналу.
Розлад шлунка (диспепсія). Дослідники стверджують, що щоденне вживання 40 мг астаксантину скорочує симптоми рефлюксу в людей із диспепсичними розладами. Вважається, що найкраще він допомагає тим пацієнтам, у яких диспепсія розвинулася через інфікування кампілобактеріями. Менша доза – 16 мг на день – не знижує симптомів рефлюксу. Однак у жодному з цих дозувань астаксантин не зменшує болю у шлунку або числа кампілобактерій, а також не запобігає симптомам самої диспепсії.
Пошкодження м'язів у ході тренування. Згідно з дослідженнями, 90-денне вживання астаксантину не запобігає пошкодженням м'язів унаслідок тренувань у футболістів.
Запалення м'язів унаслідок тренувань. За даними досліджень, внутрішнє вживання препарату, що містить астаксантин, лютеїн і сафлорову олію, не зменшує больових відчуттів у м'язах і не покращує їхньої працездатності через 4 дні після тренування порівняно з уживанням виключно сафлорової олії.
Витривалість під час тренувань. Дослідження впливу астаксантину на фізичну витривалість суперечливі. Деякі дослідження показують, що вживання астаксантину скорочує час, необхідний для подолання дистанції у досвідчених велосипедистів. Однак інші дослідження не зафіксували жодного впливу астаксантину в таких випадках.
Втома. Згідно з даними, відомими на сьогодні, вживання продуктів, що містять астаксантин і сезамін, не знижує втоми у здорових дорослих.
Підвищений рівень холестерину. Ранні дослідження свідчать, що вживання астаксантину всередину знижує вміст у крові жирів, званих тригліцеридами, і підвищує рівень холестерину ліпопротеїнів високої щільності (так званий «добрий» холестерин) у людей з високим рівнем холестерину. Інші ранні дослідження показують, що вживання суміші астаксантину, берберину, полікозанолу, червоного дріжджового рису, коензиму Q10 та фолієвої кислоти підвищує рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності та знижує загальний холестерин, холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ, або «поганий» холестерин) і тригліцериди у людей із вищим за норму рівнем холестерину.
Чоловіче безпліддя. Деякі дослідники стверджують, що вживання астаксантину чоловіками, яким був поставлений діагноз «проблеми із зачаттям», збільшує ймовірність настання вагітності у їхніх партнерок.
Симптоми менопаузи в жінок. За даними попередніх досліджень, щоденне вживання препарату, що містить астаксантин, вітамін D3, лікопін і біофлавоноїди цитрусових, зменшує інтенсивність симптомів менопаузи, таких як болі в суглобах, нестабільність настрою і проблеми із сечовим міхуром.
Ревматоїдний артрит (РА). Дослідження показують, що вживання засобу, який містить астаксантин, лютеїн, вітамін А, вітамін Е та сафлорову олію, зменшує біль і підвищує відчуття задоволення життям у людей з РА.
Сонячні опіки. За деякими даними відомо, що астаксантин може зменшити викликані сонцем пошкодження шкіри. Внутрішнє вживання астаксантину протягом 9 тижнів зменшує почервоніння і втрату шкірою вологи внаслідок шкідливої дії ультрафіолетового проміння.
Вікові зморшки. Ранні дослідження показують, що астаксантин при внутрішньому вживанні покращує еластичність шкіри та зменшує вираженість як дрібних, так і глибших зморщок у жінок і чоловіків середнього віку. Вважається також, що він нормалізує гідробаланс шкіри. Парадоксально, але за іншими дослідженнями астаксантин при зовнішньому застосуванні, навпаки, сприяє появі зморшок!
Для оцінки інших властивостей астаксантину інформації на сьогодні недостатньо.
При вживанні в невеликих кількостях, таких, що містяться у харчових продуктах, астаксантин, імовірно, безпечний.
Астаксантин може бути безпечним, коли вживається всередину як добавка. Його безпечно застосовувати в дозах 4-40 мг на день до 12 тижнів або 12 мг на день протягом 6 місяців. У малій дозі – 4 мг в день – при вживанні до 12 місяців він безпечний у поєднанні з іншими каротиноїдами, вітамінами та мінералами. Побічні ефекти, можливі при вживанні астаксантину, – це почастішання випорожнень та їхній червоний відтінок. У зависоких дозах він може викликати біль у шлунку.
Вагітність і годування грудьми: на сьогоднішні недостатньо вивчено, наскільки безпечний астаксантин під час вагітності та грудного вигодовування. Будьте обережні та не застосовуйте його в ці періоди.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.