Як захиститися від ботулізму, гепатиту та інших кишкових інфекцій?
22 липня 2024
Цього літа через спеку, яка б'є рекорди, та вимкнення електрики зростає загроза підхопити небезпечну інфекцію. МОЗ повідомляє, що з початку червня до лікарень потрапили 15 людей з діагнозом ботулізм, а на Рівненщині зафіксований спалах гострого гепатиту А. Йдеться про сімох пацієнтів, зокрема дитину.
Лікарі попереджають: холера, сальмонельоз, лістеріоз та бруцельоз, що передаються через вживання інфікованих продуктів харчування, також надто активні влітку.
6 правил, які збережуть здоров'я і життя:
-
не вживайте м'ясо, рибу, молочні продукти та яйця, придбані на стихійних ринках та у приватних продавців – в цих випадках немає гарантії, що виробник дотримується санітарних норм під час виготовлення та зберігання продуктів;
-
в жодному разі не куштуйте і не давайте дітям продукти тваринного походження, що не пройшли термічну обробку. У сирому вигляді ці продукти можуть містити потенційно небезпечні мікроорганізми, зокрема бактерії фекального походження;
-
готуйте м'ясо і рибу в окремому посуді та ретельно мийте його після використання;
-
обирайте лише ті кисломолочні продукти, де використані спеціальні закваски. Якщо ж скисає домашнє некип’ячене молоко, це відбувається за участі молочнокислих бактерій, які потрапили в молоко від тварини. Магазинне молоко скисає через потрапляння до нього мікроорганізмів зовні і такий продукт може викликати отруєння.
-
уникайте додавання спецій до салатів – вони можуть містити сальмонеллу. Так само, як і сирі яйця;
-
обов’язково звертайтеся до лікаря, якщо виник кишковий розлад або з'явилися інші неприємні симптоми, приміром, висип, біль у м'язах тощо. На нашому сайті можна отримати
телемедичну консультацію за посиланням в будь-який час доби. А за потреби і електронний рецепт.