COVID-19 як провокатор діабету: результати нових досліджень насторожують

12 травня 2023 COVID-19 як провокатор діабету: результати нових досліджень насторожують
Пацієнти з діабетом зазвичай переносять COVID-19 важче, а також в них частіше виникають ускладнення. Але зараз вчені намагаються з’ясувати, чи може вірус стати причиною запуску цього хронічного захворювання. 

Дослідження, проведені раніше, виявили, що ймовірно коронавірус пошкоджує клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. За статистикою, кожен 20-й новий випадок діабету серед тих, хто перехворів на COVID-19, може бути пов’язаний саме з інфекцією. 

Профессор Навід Джанджуа з Університету Британської Колумбії в Ванкувері (Канада) вивчив історії хвороб понад 600 тисяч пацієнтів, які отримали позитивний результат ПЛР-тесту на коронавірус. Він застерігає, що 3-5% людей, які зіткнулись з ковідною інфекцією, мають шанс впродовж кількох тижнів чи місяців отримати новий діагноз – діабет 1 чи 2 типу. Цей ризик зростає у тих, хто має надлишкову вагу або ожиріння.

Вчені також зазначають, що у дорослих COVID-19 провокує діабет 2 типу, а у дітей – 1 типу. Не буде зайвим після перенесеної коронавірусної інфекції впродовж 3 місяців регулярно перевіряти рівень цукру в крові, а також слідкувати за самопочуттям. Насторожити мають такі симптоми: постійна спрага, втомлюваність та різкі коливання ваги.
Промокод скопійовано!
Завантаження