Ягідний сезон: скільки, кому і які ягоди можна?

10 липня 2021 Ягідний сезон: скільки, кому і які ягоди можна?

Ягоди і фрукти дарують нам не тільки можливість замінити шкідливі тістечка корисними плодами, а й поповнити запас вітамінів. Однак у всьому потрібно знати міру, і у кожного вона своя.

Як вибрати найкорисніші?

Полуниця і черешня, вишня і смородина, малина і суниці – обирати є з чого! Але які з них принесуть найбільше користі? Лікарі вважають, що чим більш насиченим є колір і аромат ягід, тим вони корисніші, тобто обирати потрібно найстигліші. А ще ті, що ростуть у вашій кліматичній зоні – довге транспортування, по-перше, загрожує додатковою дозою хімії, а, по-друге, імпортні плоди і ягоди збирають недозрілими, щоб вони не втратили свій товарний вигляд в дорозі.

У ягодах – море корисних речовин, які необхідні організму для вирішення тих чи інших проблем.

Полуниця

Містить органічні кислоти, вітаміни групи В і вітамін С, калій і кальцій. Розріджує кров, нормалізує мікрофлору кишечника, виводить токсини.

Суниця

Багата калієм, залізом, марганцем, міддю, цинком, пектинами, фолієвою кислотою, вітамінами. Незамінна в лікуванні жовчнокам'яної хвороби завдяки своєму жовчогінному ефекту, а за рахунок сечогінних властивостей показана людям, що мають камінці в нирках.

Черешня

Справжнє джерело клітковини, яка наводить порядок в кишечнику! А також в черешні є магній, марганець, мідь, калій, кальцій, залізо. Лікарі радять її їсти людям зі зниженим гемоглобіном і тим, хто хоче покращити роботу свого серця.

Малина

Органічні кислоти в її складі (особливо багато саліцилової, завдяки якій ця ягода і заслужила славу жарознижуючого), а також кальцій, фосфор, залізо і клітковина необхідні в раціоні при порушенні кровотворення і проблемах зі щитовидною залозою.

Чорна смородина

Чемпіон серед ягід за вмістом вітаміну С, який до того ж чудово зберігається, якщо смородину не піддавати температурній обробці! Тому головний, але не єдиний корисний ефект – підвищення тонусу судин.

Червона смородина

Дуже схожа за складом на свою чорну «сестру», але в рази перевершує її за кількістю наявного вітаміну А.

Безумовна корисність ягід іноді грає з нами злий жарт – ми дуже хочемо запасти всі ці вітаміни і мікроелементи на зиму, адже ягідний сезон незабаром закінчиться! Однак, слід знати свою норму, особливо якщо є проблеми зі здоров'ям.

Їсти чи не їсти, і скільки?

Найважливіше, що треба знати: ягоди – це ласощі, тому що містять багато цукру (за що ми їх і любимо). Звідси і розрахунок: здоровій людині рекомендується в день не більше 350 грамів смачних плодів. І краще не в один прийом їжі! Тим же, хто має зайву вагу, варто цю порцію зменшити вдвічі і їсти ягоди – так само, як і солодощі – до 16.00.

Але найбільша і серйозна група ризику – люди, які мають діагноз «Цукровий діабет». Оскільки майже всі ягоди (крім винограду) належать до продуктів з низьким глікемічним індексом, тобто не викликають стрибка глюкози після того, як були з'їдені, відмовлятися від такого джерела вітамінів, мікроелементів і пектинів не варто. Але і зловживати – теж. Середня норма ягід в день не повинна бути більшою за 100 грамів. За даними Британської діабетичної асоціації, прийнятною для людей з цукровим діабетом добовою порцією є:

  • 14 черешень;
  • 7 полуниць;
  • 3 абрикоси.

А ось щодо малини, то завершене в 2019 році дослідження довело: її ягоди можуть навіть знижувати рівень цукру в крові. Така інформація була опублікована в журналі Annals of Nutrition and Metabolism. Однак навіть ця втішна новина не є приводом зловживати малиною, не кажучи вже про інші ягоди.

Варто бути акуратними з ягодами і людям, що мають гастрит, рефлюкс і підвищену кислотність шлункового соку. Велика кількість вітаміну С, клітковини і кислот може викликати здуття, відрижку, важкість у животі. Свою норму вони можуть вирахувати самі, проте вона точно не повинна бути більшою, ніж рекомендується здоровим людям. Ну, і щоб уникнути безсонної ночі, ягоди краще не їсти після 18.00.

Наостанок не можна не згадати про дітей. Батьки прагнуть по максимуму використати літні дари, щоб створити своєрідне депо здоров'я на зиму, але дитячий шлунково-кишковий тракт не готовий ні до великої кількості клітковини, ні до надлишку вітамінів. Тому, щоб дитина не стала жертвою алергії або гастриту, пам`ятайте: краще менше, та краще.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 10.07.2021       Дата оновлення: 18.05.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження