Вітаміни: просто не забувайте про них

22 квітня 2021 Вітаміни: просто не забувайте про них

Нам відомо, що ми говоримо про прості та, на перший погляд, банальні речі. Але, хай там як, факт залишається фактом: додаючи до свого раціону харчування достатню кількість фруктів і овочів, ви маєте шанс запобігти хворобам, які можуть зруйнувати ваше здоров’я і, як наслідок, ваше життя. Йдеться про серйозні патології — про рак і захворювання серця.

Вашому організму потрібна підтримка вітамінами

Щоб краще зрозуміти це, розгляньмо приклад. Автомобілю, який стоїть біля вашого будинку, потрібне регулярне обслуговування, щоб його мотор служив якомога довше і він проїхав ще чимало миль, перш ніж опинитися на звалищі. Ваш організм теж потрібно підтримувати. І цією підтримкою є вітаміни.

Нещодавно двоє гарвардських науковців, Роберт Г. Флетчер і Кетлін М. Фейрфілд, опублікували докладний звіт про те, які вітаміни є ефективними в боротьбі з онкологією та захворюваннями серця. Матеріал був надрукований в одному з випусків журналу Американської медичної асоціації.

Висновок такий: правильне харчування відіграє найважливішу роль у підтриманні здоров’я нашого організму, забезпечуючи нас необхідними речовинами та комплексами вітамінів для боротьби зі змінами, які можуть призводити до раку, захворювань серця й остеопорозу.

Практично всі ми ризикуємо через те, що не харчуємося правильно, стверджують Флетчер і Фейрфілд. Але під найвищий ризик підпадають люди похилого віку, вегетаріанці й алкоголіки.

Щоб скоригувати незбалансоване харчування, необхідні мультивітамінні добавки.

«Кожній дорослій людині можна рекомендувати приймати принаймні одну мультивітамінну капсулу щодня, — пише Флетчер. Доведено переваги вживання додаткових фолатів, вітамінів B-12, B-6 і D у запобіганні серцево-судинним захворюванням та інсульту, ракові й остеопорозу. Крім того, полівітаміни в такому дозуванні безпечні та недорогі».

Дослідник стверджує, що людям похилого віку необхідно вживати один полівітамін щодня, а плюс до цього — добавки, що включають вітаміни B-12 і D. Відомо, що люди похилого віку часто споживають ці два вітаміни в недостатній кількості.

Зв’язок між деякими захворюваннями та вживанням певних вітамінів

  • Захворювання серця. Ризик цих захворювань збільшується від низького рівня фолієвої кислоти у крові. Було виявлено, що споживання добавок фолієвої кислоти або підтримання певного раціону харчування, у якому вона міститься, допомагає зменшити цей ризик. Результати досліджень вітаміну Е поки що неоднозначні: одні дослідження доводять його ефективність, інші — спростовують. Що стосується добавок із бета-каротином — не доведено, що вони допомагають запобігти захворюванням серця, а навпаки, у курців такі добавки можуть навіть підвищити цей ризик.
  • Онкологія. У чоловіків і жінок, які вживають добавки фолієвої кислоти, дослідники констатували зниження захворюваності на рак товстої кишки. Крім того, фолієва кислота знижує ризик раку грудей у жінок, які регулярно вживають алкоголь. Однак на тих жінок, які ведуть тверезий спосіб життя, фолієва кислота подібного ефекту не справляє. Вітамін Е може допомогти зменшити ризик раку передміхурової залози в чоловіків і знизити смертність від цього захворювання. Доведено, що запобігти раку простати допомагає також лікопен із помідорів. Бета-каротин, за деякими даними, може спричиняти в курців рак легенів, хоча з цього питання результати досліджень дещо суперечливі.
  • Остеопороз. Люди похилого віку, які вживають вітамін D і кальцій, знижують для себе ризик утрати кісткової маси та тріщин кісток.
  • Вроджені вади плоду. Фолієва кислота зменшує ризик вроджених вад спинного мозку у плода. Жінкам, які планують вагітність, лікарі радять уживати фолієву кислоту.

Хоч учені й рекомендують усім дорослим мультивітамінні добавки, багато досліджень свідчать про те, що найкращий спосіб отримати щоденну дозу вітамінів — це правильно харчуватися.

Харчові джерела найважливіших вітамінів

  • Фолієва кислота: темно-зелені листові овочі (наприклад, шпинат), цільнозернові крупи, збагачені зернові продукти (хліб і крупи), нежирне м’ясо
  • Вітамін B-6: свійська птиця, риба, горіхи, картопля, бобові, цільні зерна
  • Вітамін B-12: свійська птиця, риба, яйця, молоко
  • Вітамін E: рослинна олія, маргарин, горіхи, бобові
  • Вітамін C: активний антиоксидант, який бере участь у багатьох процесах, що регулюють діяльність організму. Вважається, що на ризик захворювань серця вітамін C не впливає, зате він знижує ризик раку грудей, шлунка, ротової порожнини та стравоходу. Цього можна досягти завдяки раціону, що складається з фруктів і овочів, багатих на вітамін С.

Визнаймо: у наші дні харчуватися правильно зовсім не важко. Потрібно лише щотижня виділити трохи часу і вирушити до продуктової крамниці. Давно всім відомий і улюблений багатьма апельсиновий сік продається з доданням вітаміну C і кальцію. До злакових пластівців уже додано горіхи та сушені фрукти. Мініморкву продають уже вимитою, розфасованою у зручні невеликі пакети. Заздалегідь миють і шпинат: купіть його, наріжте в омлет, покладіть на сандвіч — як вам більше до вподоби. Їй-богу, це справді просто! Головне — ухвалити тверде рішення піклуватися про своє здоров’я.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 22.04.2021       Дата оновлення: 19.04.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження