Вегетаріанство: за і проти

18 серпня 2022 Вегетаріанство: за і проти

Вегетаріанська дієта дуже популярна: за статистикою її дотримується приблизно мільярд людей у світі. Вважається, що ті, хто не вживає їжу тваринного походження, живуть довше і майже не хворіють. Чи дійсно вегетаріанство має лише «плюси»?

Люди обирають рослинну дієту з різних причин. В країнах, що розвиваються, вона популярна здебільшого через низьку ціну, адже м'ясо та риба коштують значно дорожче за овочі та крупи. Прихильники вегетаріанства з розвинених країн мають свої аргументи: екологічні, етичні та особливо медичні. Мовляв, тваринна їжа – це отрута, і вона приносить лише шкоду нашому організму. Однак прагнення до здорового способу життя не завжди призводить вегетаріанців до омріяної мети жити довго та щасливо.

Аргументи «за»

Вегетаріанці менше ризикують захворіти на рак, мають нижчий артеріальний тиск і менш схильні до ожиріння. У прихильників рослинної дієти часто рівень ліпідів у крові знаходиться в межах норми, адже вони споживають меншу кількість насичених жирів, які здебільшого містяться в продуктах тваринного походження. Це знижує ризик серцево-судинних захворювань і нормалізує рівень холестерину.

Але це може пояснюватися також і просто більш відповідальним ставленням до свого здоров`я. Зазвичай, ці люди не палять, не вживають алкоголь і активно займаються спортом.

В меню вегетаріанців багато продуктів з великим вмістом клітковини, що сприяє нормальному функціонуванню кишечника. Таким чином зменшується ризик закрепів і пов’язаних з ними ускладнень, наприклад, раку товстої кишки та геморою.

Щоб вегетаріанська дієта принесла користь, необхідно дотримуватися жорстких правил.

Найважливіші компоненти вегетаріанської дієти

Вода. Достатнє споживання рідини, не менше 1,5 літри води на день, є однією з основних умов розумової та фізичної активності.

Фрукти та овочі. Їх потрібно вживати не менше 500 грамів щодня, оскільки для вегетаріанців вони єдине джерело вітамінів, мінералів та клітковини. Як правило, вони засвоюються легше, ніж м’ясо. Тому послідовники такої дієти не відчувають важкості у шлунку та кишечнику.

Зернові продукти та картопля. Багаті на вуглеводи, вони дають організму необхідну енергію, тому повинні бути в щоденному меню навіть тих вегетаріанців, які вирішили схуднути за допомогою відмови від м`ясних продуктів.

Молоко та кисломолочні продукти. Джерела кальцію, білка та пробіотиків. Перевагу слід віддавати продуктам без зайвого холестерину, тобто знежиреним.

Яйця та бобові. Яйця забезпечують організм вітамінами B12 і D, а також високоякісним білком. Бобові, окрім білку, багаті ще й на клітковину.

Рослинна олія цінніша, ніж тваринні жири, з точки зору дієтологів, оскільки містить ненасичені жирні кислоти, які не підвищують рівень холестерину. Жири, як правило, забезпечують нас енергією, але мають високу калорійність. Тому вживати їх потрібно помірно – в середньому не більше 60-80 грамів на добу.

Аргументи «проти»

Вегетаріанську дієту критикують за те, що вона призводить до дефіциту білку, який відповідає за багато процесів в організмі. Рослинний білок не може взяти на себе виконання усіх цих функцій. Отже, у тих, хто не вживає м`ясо та рибу, виникають проблеми зі шкірою, нігтями та волоссям. А також – ранній остеопороз.

Вегетаріанці часто потерпають від авітамінозу. Є певні вітаміни та мінерали, які ми можемо отримати лише з продуктів тваринного походження, і вони необхідні для правильного функціонування організму.

Дефіцит вітамінів і мінералів викликає анемію, тобто нестачу заліза. А це серйозне застереження для тих, хто принципово відмовляє собі в м'ясних та молочних продуктах, особливо для дітей та вагітних жінок.

Якщо ви вегетаріанець, то не можете отримувати достатню кількість вітаміну В12 або омега-3 жирних кислот. Лише дієта з високим вмістом жирної риби забезпечує нас великою кількістю цих незамінних кислот. Вони беруть активну участь у розвитку та функціонуванні центральної нервової системи, а також життєво необхідні серцю та судинам.

Вітамін В12 міститься переважно в продуктах тваринного походження, найкращим джерелом якого є м’ясо. А як же молоко та яйця, запитаєте ви? Там він, безумовно, є, але в значно менших кількостях. Дослідження підтвердили, що двом третинам вегетаріанців не вистачає вітаміну B12. Навіть тим, хто не виключив зі свого раціону молочні продукти.

Деякі вегетаріанці значну частину їжі намагаються споживати сирою, у природному вигляді, й таким чином наражаються на ризик захворіти на харчову алергію. Адже багато алергенів зникають саме під час термічної обробки продуктів.

Важливо!

Прагнення до здорового способу життя не має перетворитися на жорстку дієту. Природа наділила людський організм здатністю перетравлювати тваринну їжу, отже, виключати її з раціону назавжди є серйозною помилкою. Будь-яка дієта має бути корисною. Потрібно навчитися ретельно обирати та поєднувати продукти. Лише тоді ваш організм скаже «дякую» і нагородить довгим життям без хвороб.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 18.08.2022       Дата оновлення: 24.11.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження