Сухофрукти: ризики, про які ви не знали

9 січня 2022 Сухофрукти: ризики, про які ви не знали

Родзинки, курага, інжир, фініки, чорнослив – смаколики, які покращують нам настрій та самопочуття взимку. Їх вважають чудодійними дарами природи. В них є вітаміни, мікроелементи, клітковина та, на жаль, ще дуже багато цукру і добавка Е220. Ви здивовані?

Висушені за допомогою дегідратора або ж сонця фрукти та ягоди не просто смачні. Вони є джерелом вітамінів та майже половини елементів таблиці Менделєєва: калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, хрому, хлору… Усі ці корисні елементи дуже потрібні нашим м'язам, мозку, кровоносній системі та серцю. Також сухофрукти містять клітковину, яка опікується травною системою, захищаючи нас від закрепів та інших більш серйозних проблем, що виникають при порушеннях перистальтики. Але у кожної медалі завжди дві сторони, тому перш ніж обирати собі корисні смаколики, варто знати деякі секрети.

Цукор та висока калорійність

Під час висушування фрукти втрачають воду, через що дуже підвищується вміст цукру, отже – і кількість калорій. Наприклад, в 100 грамах свіжих абрикосів всього лише 50 ккал, в куразі – вже 200-250; в сливах – близько 60 ккал, а в чорносливі – 250; у винограді 70 ккал, а в родзинках – 280. Усім, хто піклується про свою фігуру, варто взяти такі метаморфози до уваги і дуже ретельно вимірювати порції сушених смаколиків.

Хімія – це не лише життя, а й хвороби

Фрукти, навіть сушені, теж псуються. Тому виробники намагаються подовжити їм «товарне» життя за допомогою хімії: збільшити термін зберігання, покращити зовнішній вигляд, надати блиску та яскравого кольору. Значним недоліком смаколиків є обробка барвниками і діоксидом сірки, або, як його ще називають, сірчистим ангідридом. Якщо на упаковці ви бачите добавку Е220, то це саме він. Тож не забувайте про безпеку і перед вживанням обов'язково добре помийте, а ще краще замочити сухофрукти на 20-30 хвилин в розчині соди.

Фруктові суперфуди

До цього списку входять всім нам відомі родзинки, чорнослив, курага, інжир і фініки. Однак, яким би корисним не був би продукт, надмірне його споживання може нанести шкоду. Для нормалізації стану шкіри, волосся, нігтів та гарного самопочуття лікарі рекомендують з'їдати щоденно загалом не більше 5-6 штук сухофруктів. Давайте познайомимося з ними ближче і дізнаємося, хто, коли і в якій кількості має вживати натуральні смаколики, а кому краще від них відмовитися, щоб не зашкодити здоров'ю. Адже іноді менше – означає краще.

ТОП-1: родзинки

Всі знають, що родзинки – висушений виноград. Різноманіття сортів та розміру на будь-який смак та гаманець. Склад цих смаколиків вражає: клітковина, вітаміни А, В і С, залізо, бор, магній, калій, кальцій, хлор, фосфор. Лікарі рекомендують щодня невелику кількість родзинок породіллям для підвищення гемоглобіну в крові, а також жінкам, які годують грудьми – для покращення лактації. Родзинки позитивно впливають на роботу нервової системи, розумову діяльність та зміцнюють імунітет. За допомогою родзинок можна навіть коригувати проблеми з засинанням!

Обережно!

Лікарі не рекомендують їсти ізюм людям з алергією, ожирінням і цукровим діабетом. З обережністю потрібно споживати хворим на туберкульоз, виразку шлунку та деякі хвороби серцево-судинної системи. Також пам'ятайте про великий вміст цукру в родзинках.

ТОП-2: чорнослив

Вчені вважають, що чим темніший колір сухофруктів, тим більшу кількість антидепресантів вони містять. Чорнослив серед них – беззаперечний лідер. Він багатий на вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, РР. Є в його складі калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, хлор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Так само, як і родзинки, висушені сливи сприяють підвищенню рівня гемоглобіну в крові. Завдяки калію чорнослив покращує самопочуття при атеросклерозі, допомагає знизити тиск, а його сечогінна дія – справжнє спасіння для тих, хто страждає від набряків, навіть сильних. До того ж він сприяє виведенню токсинів з організму. Цей сухофрукт має послаблюючий ефект, тому не налягайте на чорнослив: достатньо 2-3 сушених сливи на день, аби не спровокувати пронос. І зауважте, що середній вміст цукру в чорносливі 40% на відміну від свіжих слив, де його всього 10%.

Обережно!

Через здатність виводити воду з організму, хворим на ревматизм та подагру рекомендують мінімізувати и кількість чорносливу в раціоні. Так само не варто «захоплюватися» ним і пацієнтам з діабетом – через високий вміст цукрів.

ТОП-3: курага

Натуральні сушені абрикоси без кісточок мають забарвлення темного кольору, близьке до коричневого. Якщо перед вами яскраві плоди без жодної темної цяточки, то скоріш за все їх обробили хімікатами. А це небезпечно, бо діоксид сірки, який накопичується в організмі, може вражати легені та бронхи, а також викликати алергію або навіть астму.

Сушені абрикоси зберігають багато вітамінів, зокрема групи А і В, Е, К, С, та мікроелементів: калій, фосфор, мідь, цинк та селен. П’ять середнього розміру плодів містять всю добову дозу заліза, необхідну для підтримки рівня гемоглобіну, і кальцію.

Ви можете не вірити, але ці смаколики вважають натуральним спалювачем жиру, тому їх часто радять дієтологи тим, хто бажає позбутися зайвих кілограмів. Корисні елементи кураги підтримують роботу серцево-судинної системи, а також вони добре зарекомендували себе в профілактиці онкологічних захворювань.

Обережно!

Лікарі радять виключити зі свого раціону сушені абрикоси, навіть найвищої якості, пацієнтам з виразкою шлунку та дванадцятипалої кишки, а також тим, хто має проблеми зі щитовидною залозою та діабет.

ТОП-4: інжир

Інжир, або фіга, смачний і корисний фрукт, як свіжий так і сушений. Цей сухофрукт має у своєму складі вітаміни А, РР, Е, С, В1, В2, В5, В6, В9 та мінеральні елементи – залізо, цинк, мідь, фосфор, калій, кальцій, натрій, магній, марганець, селен. Дієтологи стверджують, що сушений інжир – чемпіон за кількістю клітковини, отже він приводить до ладу роботу кишківника, завдяки чому краще виводяться токсини та знижується рівень холестерину. Він «полегшує життя» щитовидній залозі та стимулює кровообіг, а завдяки великому вмісту калію підтримує роботу серцевого м'язу та допомагає тримати під контролем тиск. Останні дослідження довели, що сушена фіга навіть підвищує потенцію.

Лікарі рекомендують додавати інжир в меню під час лікування пневмонії, бронхіту та інших хвороб дихальних шляхів, що вкрай актуально в сезон застуд та епідемії Covid-19. Пектини, на які багатий інжир, прискорюють загоєння ран.

Обережно!

Інжир містить 70% цукру, тому його категорично не можна вживати хворим на діабет. Не варто куштувати сушену фігу і тим, хто має проблеми з нирками та шлунком, та дітям, адже в них він викликає здуття та часом розлад стільця.

ТОП-5: фініки

У фініках є увесь необхідний для життя людини комплекс поживних речовин. Ці до недавнього часу екзотичні для нас плоди – справжнє джерело калію, бору, кобальту, міді, фтору, магнію, марганця, селену і цинку, а також вітамінів А, Е та В5. Фініки часто називають фруктом краси: він забезпечує здоров'я нігтів та волосся. Також вони дуже корисні для людей, що страждають на захворювання серця, судин і нервової системи, завдяки високому вмісту калію. Фініки обов'язково мають бути в меню вагітних жінок, адже сприяють зміцненню м’язів матки. А також тим, у кого напружений робочий графік – ці смаколики поліпшують пам’ять і сон.

Обережно!

Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту і камені в нирках є протипоказанням для вживання цих сухофруктів. Так само потрібно забути про фініки пацієнтам з діабетом.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 09.01.2022       Дата оновлення: 29.03.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження