Що потрібно знати про сальмонелу

3 червня 2021 Що потрібно знати про сальмонелу

Що таке сальмонела?

Перш за все — це хвороботворний мікроорганізм. Щороку в США сальмонела вражає близько 1,35 мільйона осіб. Захворювання, викликане сальмонелою,—сальмонельоз— дуже небезпечне, особливо для малолітніх дітей, літніх людей або людей із ослабленим здоров'ям. Щорічно з сальмонельозом госпіталізують тисячі людей, у багатьох випадках він становить загрозу для життя.

Навколишнє середовище сальмонели — ґрунт, вода, тварини й продукти харчування (молоко, консерви, ковбаси та яйця).

Шляхи зараження

Через продукти харчування

Зараження сальмонелою здебільшого відбувається через вживання інфікованих продуктів харчування: найчастіше, це — яйця, яловичина та м'ясо птиці. Можливе також зараження фруктів і овочів через ґрунт або воду. Іноді сальмонела передається через посуд та інше кухонне начиння. Крім того, небезпечно вживати недостатньо проварену або просмажену їжу.

Зараження від тварин

Бактерії сальмонели живуть у травному тракті деяких видів тварин, зокрема:

  • птахів (курка, індичка);
  • земноводних (жаба, ропуха, саламандра);
  • рептилій (змія, ящірка, черепаха).

У разі потрапляння на руки екскрементів цих тварин ви можете заразитися самі або інфікувати інших. Окрім того, інфекція здатна передаватися через фекалії людини — ось чому так важливо мити руки після відвідування туалету.

Хто ризикує захворіти

Не кожен, у чий організм потрапляє бактерія, занедужує на сальмонельоз. Група ризику — діти до 5 років; близько третини випадків захворювання припадає на дітей у віці 4 років і молодших. Уразливі також немовлята, котрі не перебувають на грудному вигодовуванні. Деякі лікарські препарати, приміром, ті, що знижують кислотність шлунка, також підвищують ймовірність розвитку сальмонельозу в пацієнтів, котрі їх приймають.

Симптоми

Типові симптоми сальмонельозу — діарея, підвищена температура тіла та шлункові кольки; можуть також спостерігатися головний біль, нудота й блювота. Період появи симптомів варіюється від 6 годин до 4 днів після зараження. Приблизно за 10 днів хворий починає одужувати, хоча нормалізація випорожнення може тривати кілька місяців. Іноді інфекція потрапляє в кров, кістки, суглоби, мозок або нервову систему й викликає тривалі ускладнення, котрі вражають ці органи.

Коли викликати лікаря

Зверніться до лікаря, якщо у вас спостерігаються наступні симптоми:

  • кров у калі;
  • температура тіла понад 38,8ºC;
  • діарея, що триває як мінімум 3 дні;
  • часте і сильне блювання;
  • ознаки зневоднення організму: сухість у роті, зменшення кількості сечі при сечовипусканні, запаморочення під час вставання.

Діагностика

Симптоми, характерні для сальмонельозу, можуть бути викликані й іншими захворюваннями. Для встановлення діагнозу лікар мусить відправити пробу калу в лабораторію на аналіз. Лаборант перевіряє, чи містить кал ознаки сальмонели. При тяжкому перебігу захворювання лікар може призначити додаткові аналізи, щоб визначити конкретний вид бактерії сальмонели.

Лікування

За відсутності інших захворювань все, що потрібно для повного одужання за 10 днів,— достатня кількість рідини та відпочинок. Однак іноді через сильне зневоднення може знадобитися ушпиталення.

Проблема з антибіотиками

Хоча сальмонельоз має бактеріальне походження, не завжди антибіотики допоможуть швидше одужати — через високу антибіотикорезистентність. Іноді застосування антибіотиків може, навпаки, продовжити час перебування бактерії в організмі й підвищити ризик повторного інфікування.

Як не заразитися?

Від тварин

Після ігор із тваринами обов'язково мийте руки: так ви зможете захистити від інфекції себе та інших.

Дітям молодшим за 5 років не слід чіпати тварин, котрі можуть бути носіями сальмонели: черепах, жаи, ящірок, а також домашніх птахів.

Не слід вживати їжу або напої, перебуваючи поруч із тваринами або в місцях їхнього мешкання.

Ретельно дезінфікуйте житлове приміщення.

По змозі мийте миски, іграшки та підстилки домашніх улюбленців за межами житла.

Регулярно показуйте своїх вихованців ветлікарю.

При вживанні харчових продуктів

Не вживайте в їжу яйця, м'ясо або птицю, якщо ці продукти не пройшли належну термічну обробку.

Сире м'ясо зберігайте окремо від готової їжі.

Ретельно мийте після використання усі кухонні поверхні, посуд, дошки, ножі та решту начиння.

Відправляйте їжу, навіть свіжоприготовану, в холодильник або морозилку не пізніш як за 1–2 години.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 03.06.2021       Дата оновлення: 28.03.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження