Новорічне застілля: щоб ранок був добрим

31 грудня 2021 Новорічне застілля: щоб ранок був добрим

Кожна господиня готується до Нового року заздалегідь. Делікатеси, салати, солодощі – чим тільки ми не намагаємося вразити гостей. Ну, як тут відмовитися і не скуштувати смачненького! Лікарі постійно б'ють тривогу, попереджаючи про небезпеку переїдання: за статистикою, саме в святкові дні збільшується кількість захворювань, пов’язаних з травною системою.

Переїдання – не примха і не випадковість. Це розлад харчової поведінки, коли ми не здатні зупинитися в потрібний час. А як визначити свою норму? Лікарі радять вставати з-за столу з легким відчуттям голоду. В іншому випадку переїдання може негативно позначитися на роботі всіх внутрішніх органів.

Чому переїдання небезпечне?

Надто багатий стіл, на якому часто є страви, що не входять до вашого звичного раціону, потрібно розглядати як випробування для травної системи. Гриби, жирна їжа, майонез, без якого не обходяться святкові салати, морепродукти і алкоголь, вжиті за один раз, викликають відчуття важкості в шлунку, здуття, метеоризм і навіть відрижку. Організм не може впоратися з такою навалою їжі і це виливається в порушення травлення.

Якщо таке відбувається досить часто, то може призводити згодом до гастриту, виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, порушення функції печінки та жовчовивідних шляхів і навіть до розвитку жовчнокам’яної хвороби.

В зоні особливого ризику – підшлункова залоза

Ще одним досить небезпечним результатом переїдання стає панкреатит, коли підшлункова залоза не в змозі виробити таку шалену кількість різних ферментів. Чому різних? Тому що у кожного з них є своя спеціалізація. Приміром, ліпаза розщеплює жири, і поліпшує всмоктування жиророзчинних вітамінів A, D, E і K. Протеаза перетравлює білок, який міститься переважно у м’ясі, рибі, яйцях і, наприклад, молочних продуктах. Амілаза «працює» з вуглеводами: від простих рафінованих цукрів до довгих вуглеводів, таких як крохмаль.

Дефіцит будь-якого ферменту може викликати процеси бродіння та гниття. Це супроводжується інтоксикацією і погіршує самопочуття.

Треба мати на увазі, що панкреатит зазвичай дуже швидко переходить у хронічну форму. За допомогою ферментних препаратів можна тільки полегшити симптоми. А нестабільність в роботі підшлункової залози загрожує виникненням цукрового діабету.

Рецепт для новорічного столу

Новорічна ніч – взагалі найгірший час для трапези. По-перше, за святковий стіл ми сідаємо зазвичай стомленими, бо цілий день працювали якщо і не над приготуванням святкових страв, то над вирішенням інших проблем, що мають дивну звичку накопичуватися і потребують термінового вирішення саме 31 грудня. По-друге, ми «заощаджуємо» місце в шлунку для смаколиків, тому намагаємося не їсти впродовж дня. Отже, коли зрештою сідаємо за святкову трапезу, то мимоволі їмо швидко і багато одразу. А, по-третє, рясно приправляємо все це алкоголем.

Навряд чи ви відмовитеся від святкової вечері, адже традиції не варто порушувати. Тому підготуйтеся заздалегідь, щоб мінімізувати наслідки.

  • Не сідайте за стіл голодним – за 2 години до банкету з`їжте легку вечерю.
  • Не розпочинайте святкування з келиха шампанського – краще 2-3 ложки овочевого салату, але бажано без майонезу.
  • Не запивайте перший «раунд» застілля міцною кавою, попри те, що від переїдання та спиртного вам буде хотітися спати.

І обов’язково запасіться препаратами, що полегшують травлення. Допоможуть травні ферменти, які поліпшують засвоєння їжі та запобігають процесам бродіння та гниття, зменшують відчуття дискомфорту в шлунку та кишечнику.

Прийняти такий лікарський засіб потрібно одночасно з їжею на початку святкової трапези. Однак не слід запивати його молоком, кавою, соками, газованими напоями.

У кожного препарату цієї групи є індивідуальні особливості прийому, тому перш ніж застосувати лікарський засіб, уважно прочитайте інструкцією до нього. Врахуйте, що продукти, багаті на клітковину, знижують активність цих препаратів.

Не забувайте й ще про один ризик: салати та м'ясні страви, а також будь-які делікатеси з сирою рибою чи морепродуктами, приміром, суші, в теплі дуже швидко псуються, отже, можуть викликати отруєння – запасіться сорбентами. Вони полегшують відновлення організму.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 31.12.2021       Дата оновлення: 20.04.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження