Кава, мабуть, самий неоднозначний продукт в нашому раціоні. Його то підносять до небес за здатність підвищувати працездатність, то, навпаки, звинувачують у всіх смертних гріхах, починаючи від безсоння і закінчуючи інфарктом. Ми вирішили розібратися з кавовими міфами, щоб точно знати, чи починати свій ранок з традиційної чашечки ароматного напою кольору ночі.
Головний компонент кави, що забезпечує бадьорість, це кофеїн. Саме він, досить швидко потрапляючи в кров, дає сигнал нашій нервовій системі підбадьоритися. А підвищує настрій і працездатність кофеїн за рахунок того, що підсилює вироблення дофаміну в мозку. Американські вчені, яким все не дає спокою «шкідливість» кавування, обстежили офісних співробітників, які не відмовляють собі в еспрессо або американо протягом дня, але так і не знайшли у них проблем із самопочуттям. Навпаки, з'ясувалося, що 2 чашки кави в день підвищують працездатність і дозволяють впоратися з великим обсягом завдань набагато швидше.
Але сприйнятливість людського організму до кофеїну абсолютно індивідуальна, тому свою оптимальну кількість чашок кави можна вирахувати тільки експериментальним шляхом. При цьому варто враховувати, що завзяті кавомани настільки звикають до кофеїну, що він ... перестає справляти на них будь-яку дію, тому все ж варто знати міру.
Вчені намагалися боротися зі «шкідливим» кофеїном ще два століття тому – саме тоді вперше був винайдений рецепт кави без кофеїну. Головна складність полягала в збереженні унікального аромату напою, який вже тоді швидко завойовував Захід.
Якщо вірити науковій роботі Магістра фармації М.М. Громова «Кава без кофеїну», то проблема знешкодження кавових бобів, «не змінюючи їх зовнішнього вигляду і при збереженні інших складових кави, була вирішена в Німеччині митним хіміком-аналітиком К.Н.Wimmer. Спосіб його обробки кави був запатентований у всіх культурних державах, а в Бремені виникла фабрика для масового виробництва нового смакового продукту – «кава без кофеїну».
На з'їзді німецьких природознавців і лікарів в Кельні 20-26 вересня 1908 року цей самий К.Н.Wimmer заявив, що «поява властивого для кави аромату пояснюється складною хімічною взаємодією, що відбувається при обсмажуванні кави, за рахунок цукристих речовин, вуглеводів, каводубильної кислоти і жирних речовин. А твердження, що в ароматі кави відіграє істотну роль кофеїн, помилкове, оскільки кава без кофеїну за ароматом не поступається звичайній».
З того часу всі, хто любив і одночасно боявся кави, мабуть, намагалися віддавати перевагу напою без шкідливого кофеїну, але наскільки цей страх був виправданим?
Давайте повернемося до звинувачень і спробуємо з'ясувати, де ж правда.
Правда: кофеїн дійсно активізує діяльність серцево-судинної системи, але для здорових людей це абсолютно безпечно. Більш того, група вчених з Південної Кореї виявила, що у тих, хто випиває кілька чашок кави в день, знижується ризик закупорки артерій, яка часто призводить до серцевих нападів. В експерименті взяли участь 25 138 здорових чоловіків і жінок з Південної Кореї, середній вік яких склав 41 рік. Лікарі, оцінюючи для кожного учасника ризик серцевого нападу, враховували його рівень фізичної активності, середню кількість викурених цигарок і випитого алкоголю, індекс маси тіла і наявність генетичної схильності. Висновки здивували навіть вчених: для тих, хто випиває 3-5 чашок кави в день, ризик склав 0,59, у порівнянні з тими, хто не п`є кави. Для тих, хто п'є менше одну або до 3 чашок, співвідношення відповідно становило 0,77 і 0,66.
Виключити зі свого раціону каву варто гіпертонікам, пацієнтам з атеросклерозом судин і аритміями.
Правда: насправді сечогінний ефект кофеїну сильно перебільшений, а при регулярному вживанні 2-3 чашок кави в день він досить швидко сходить нанівець, тому що організм до нього звикає.
Безпечність кавування навіть в жарку пору року довели вчені, які протягом одинадцяти днів спостерігали за 59 любителями чорної кави. Жоден показник гідратації (кількість сечі, що виділяється та її колір) не підтвердив впливу кофеїну на організм. Вони залишалися в межах норми, що дозволило вченим охарактеризувати любителів кави як здорових людей.
Не бажано вживати каву людям похилого віку, оскільки в більшості випадків їх нирки і без цього працюють з перевантаженням.
Правда: вживання великої кількості кави дійсно може спровокувати гіперзбудливість і безсоння у новонароджених. Однак варто врахувати, що під великою кількістю мається на увазі 10 і більше чашок на день.
Американський коледж акушерів-гінекологів радить жінкам, які годують груддю, все ж відмовитися від кави, але це необхідно тільки в перший тиждень життя немовляти або ж на кілька перших місяців, коли дитина народилася недоношеною.
Як з'ясувалося, каву любить «пити» і наша шкіра. І це цілком зрозуміло, коли подивитися, що входить до її складу. Там містяться фруктові та органічні кислоти, наприклад, лінолева, яка належить до групи Oмега-6 кислот і допомагає боротися з сухістю шкіри, надмірною вагою і навіть має фотозахисні властивості, а також мінерали – залізо, калій і магній.
Ну, а кофеїн, навколо якого не вщухають дискусії, для шкіри – взагалі панацея, тому що він покращує мікроциркуляцію крові, стимулює багато фізіологічних і біохімічних процесів, наприклад, таке бажане для жінок розщеплення жирів, ну і звичайно ж відтік лімфи. Косметологи навіть рекомендують робити скраб з меленої кави середнього помолу і обробляти їм целюлітні зони. Саме тому дуже багато засобів для корекції фігури містять кофеїн, який відмінно зарекомендував себе на службі у жіночої краси.
Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.