Розпочався сезон холери: як вберегтися від захворювання
7 червня 2024
Холера — гостре інфекційне захворювання, яке виникає після вживання заражених бактерією Vibrio cholerae продуктів або води. Попри те, що впродовж року відбувається епідемічний нагляд за холерою, з 1 червня по 1 жовтня небезпека зростає, тому зростає і пильність.
МОЗ повідомляє: усі важкі або складні випадки гострих кишкових інфекцій, зокрема ті, що перебігають з діареєю, будуть додатково лабораторно тестуватися на наявність збудника. В усіх областях вже визначені медичні заклади для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру, які мають «незнижувальний запас» антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів. Також Центри контролю та профілактики хвороб в посиленому режимі проводитимуть моніторинг довкілля, зокрема прісної, морської та стічних вод.
За умови своєчасного лікування холера виліковна, але занедбані і важкі випадки можуть коштувати життя.
5 правил профілактики холери:
-
уникайте вживання в їжу риби, виловленої самостійно або придбаної у місцях стихійної торгівлі;
-
не купайтеся у забруднених водоймах;
-
ретельно мийте руки після відвідування туалету та повертаючись з вулиці і контролюйте, щоб це робили діти;
-
пийте тільки бутильовану або кип'ячену не менше 1 хвилини воду;
-
контролюйте те, що вживаєте в їжу – овочі та фрукти після миття обов'язково обробляйте окропом;
-
якщо виник розлад шлунку, терміново зверніться до лікаря!