Гіркий шоколад знижує ризик розвитку діабету 2 типу
17 грудня 2024
Гіркий, або темний шоколад – природні ліки, які винайшли древні індіанці. Вже в ті часи помітили, що цей продукт підвищує настрій та працездатність. А сучасні дослідження виявили ще чимало корисних для здоров'я подарунків, які отримують ті, хто віддає перевагу шоколаду, в складі якого понад 72% какао.
Вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я встановили, що у людей, які вживають близько 30 г темного шоколаду щодня, ризик розвитку діабету 2 типу на 21% менше, ніж у тих, хто уникає цього продукту. У дослідженні проаналізовані дані з щоденників харчування 192 000 дорослих, які роками документували свої харчові звички, включно зі споживанням шоколаду. Цікаво, що любителі молочного шоколаду, багатого на цукор, не продемонстрували зниження ризику діабету, а, навпаки, частіше набирали вагу, що збільшує ймовірність хвороби. Однак вживання темного шоколаду не призводило до збільшення маси тіла.
Вчені встановили, що такий результат забезпечує какао – джерело рослинного білка (11,5% на 100 г), клітковини та цілого списку корисних елементів:
Доведено, що гіркий шоколад покращує чутливість до інсуліну, яка впливає на здатність клітин регулювати рівень цукру в крові завдяки епікатехінам з групи флавоноїдів: ці речовини стимулюють ключові для вироблення інсуліну бета-клітини.