Алкоголь, вік і рак: зв'язок доведений
12 вересня 2024
Келих шампанського чи вина вважається «ліками» від стресу та нібито полегшує засинання. Головне – не захоплюватися, бо алкоголь безпечний тільки в невеликих дозах. Цей міф спростувало дослідження, проведене в Автономному університеті Мадрида.
Виявилося, що в людей літнього віку навіть невелика кількість алкогольних напоїв може сприяти виникненню онкологічних захворювань.
Команда дослідників проаналізувала стан здоров'я 135 103 споживачів алкоголю старше 60 років протягом дванадцяти років. Виявилося, що чоловіки, які вживали понад 40 грамів алкоголю на день, та жінки, доза у яких перевищувала 20 грамів напоїв з градусом, значно частіше помирали від раку та серцево-судинних захворювань порівняно з ровесниками, що не мали звички випивати.
Водночас дослідження довело зв’язок вищої смертності від раку та алкоголю серед тих, хто п’є, на перший погляд, не так вже й багато – в середньому від 3 до 20 грамів спиртного. Для розуміння: 10-12 грамів алкоголю це приблизно 0,3 л пива і 0,125 л вина.