9 переваг насіння чіа для здоров'я
30 жовтня 2024
Чіа – це насіння квітучої рослини Salvia Hispanica сімейства м'ятних, що росте в Центральній Америці. Першими їхню корисну дію помітили майя і ацтеки ще у IV столітті до нашої ери. Вони й дали йому ім'я, яке перекладається як «сила».
Сьогодні насіння чіа вважається суперфудом, адже здатне:
- знизити ризик серцево-судинних захворювань;
- підвищити «хороший» холестерин;
- нормалізувати артеріальний тиск;
- розрідити кров;
- запобігти появі тромбів;
- покращити травлення;
- прискорити метаболізм;
- нормалізувати опорно-рухову функцію;
- посилити імунітет.
Корисну дію насінню чіа надає його унікальний склад. Воно містить кальцій, марганець, магній і фосфор, які сприяють зміцненню кісток та серцевого м'язу.
Завдяки потужним антиоксидантам – хлорогеновій та кавовій кислотам, мірицетину, кверцетину і кемпферолу – насіння чіа уповільнює старіння та мінімізує загрозу розвитку хронічних захворювань.
Високий вміст клітковини нормалізує роботу кишківника і запобігає закрепам, а також діє як пребіотик, підтримуючи ріст корисних кишкових бактерій.