Журавлина – цінний скарб, але не для всіх

4 листопада 2021 Журавлина – цінний скарб, але не для всіх

Готуйте санчата влітку, а журавлину – восени, якщо хочете не хворіти цілий рік. Ліки, цінний вітамінний комплекс і чудовий харчовий продукт – три в одному! Але декому варто бути з журавлиною обережним.

Маленька ягода – велика користь

Як й інші яскраво забарвлені фрукти та овочі, журавлина містить антиоксидантні сполуки, необхідні для здоров’я людини. Відомо, що вони стимулюють оновлення клітин в організмі, захищаючи від хронічних захворювань та віддаляючи старіння. Саме антиоксиданти забезпечують належну проникність коронарних артерій і не залишають шансів розвитку атеросклерозу, який особливо небезпечний для людей літнього віку. Одна чашка ягід містить майже 9000 антиоксидантних одиниць!

Журавлина не просто корисна – вона частково нейтралізує токсичні речовини, які ми отримуємо з їжі, наприклад, ті ж самі пестициди. Крім того, американські дослідники виявили, що ягоди можуть бути нашими справжніми союзниками, коли ми хочемо схуднути. Свіжі або засушені, вони швидко засвоюються, завдяки чому пригнічують апетит. Один з найважливіших інгредієнтів, що роблять журавлину такою великою цінністю для нашого здоров`я – біофлавоноїди, що підтримують еластичність капілярів та зміцнюють їх стінки. Завдяки величезній кількості вітаміну С, який прямо чи опосередковано бере участь у всіх ферментних реакціях в нашому організмі, журавлина зміцнює імунітет, захищає від застуди, розчиняє жир і бореться з патогенними паразитами (вірусами, грибами та бактеріями). З’ясувалося, що свіжа ягода або сік з неї захищають від деяких кишкових вірусів та бактерій, наприклад, бактерії Helicobacter pylori (H. pylori), яка може викликати виразку, гастрит та деякі види раку. Свого часу закордонні дослідники додали журавлинові домішки до протимікробних препаратів та інгібіторів протонної помпи, котрі зазвичай застосовуються для лікування виразки та гастриту, і побачили, що небезпечна бактерія успішно знищена. Проте є застереження, що журавлина ефективна лише при пониженій кислотності шлунку.

Маленькі, порівняно скромні на вигляд ягоди можуть принести й іншу користь. Вони містять цінну поживну воду для клітин нашого організму, багато каротину для захисту слизових оболонок і вітамін Е, який покращує роботу нервової системи. Журавлина корисна для здоров’я також завдяки високому вмісту калію, що попереджає зневоднення організму. А багато мікроелементів у її складі поліпшують клітинний метаболізм організму.

Кому не можна вживати журавлину

На жаль, незважаючи на свої позитивні властивості, журавлина підходить не всім. Вона протипоказана тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку та викликаний нею гастрит. Також ягоди містять оксалати, тому людям з каменями в нирках їх не варто включати у своє меню. Оксалати також ускладнюють всмоктування кальцію кишечником. З цієї причини журавлину не рекомендують вживати людям з остеопорозом, а також тим, хто приймає препарати варфарину. Речовини, що містяться в журавлині, ускладнюють виведення варфарину і тим самим посилюють його дію, що може спровокувати розвиток гематом.

Не тільки ягідки

Ягоди завдяки їх антибактеріальним, протизапальним та сечогінним властивостям сприяють одужанню при таких захворюваннях:

  • цистит;
  • інфекції сечовивідних шляхів;
  • запалення ниркової лоханки;
  • ревматизм;
  • подагра.

В народній медицині сік журавлини використовують для розчинення каменів у жовчному міхурі.

Корисні інгредієнти містяться не тільки в ягодах, але і в листі. Їх відвар допомагає підтримувати імунітет в складних кліматичних умовах. В період грипу та застуд такий простий та доступний засіб буде у нагоді.

Як подружити смак та користь

Журавлину зазвичай збирають два рази на рік — на початку осені та з настанням перших морозів, напередодні зими. Сирі, стиглі плоди подобаються далеко не всім, адже мають дуже кислий смак – через високий вміст фруктових кислот.

Щоб приховати терпку смакову нотку, журавлину радять їсти одночасно з волоським горіхом. Підсушена журавлина також є здоровою і смачною закускою, якщо, приміром, змішати її з ранковими мюслі. З цієї ягоди варять джеми, варення, пюре, додають у різні страви, соуси та коктейлі. А ще – у трав'яні чаї для хворих на ГРВІ, щоб збити температуру. За цю властивість журавлину називають природним аспірином.

Ягода дуже популярна у США та Канаді. До речі, саме Північну Америку вважають її батьківщиною. В американському штаті Массачусетс вона навіть стала символом щорічного фестивалю Дня подяки.

Тепер, коли ви знаєте властивості журавлини, то неодмінно захочете включити її до свого щоденного раціону. Найпростіший спосіб зробити це – прямо зараз випити склянку журавлинового соку.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 04.11.2021       Дата оновлення: 17.05.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження