Коров'яче молоко або рослинне?

22 серпня 2021 Коров'яче молоко або рослинне?

Натуральне коров'яче молоко для багатьох з нас довгі роки було символом здорового харчування. Навіщо і кому тоді знадобилося молоко з сої, різних горіхів і вівсянки і чи дійсно воно корисніше звичного?

Традиційне молоко, яке дає Бурьонка, схоже, скоро зовсім поступиться своїм місцем на магазинних полицях соку з горіхів, яке з чиєїсь легкої руки завдяки візуальній подібності теж охрестили молоком. Що ж не так зі звичним продуктом?

Чому люди відмовляються від коров'ячого молока?

Якщо копнути історію, стане очевидним той факт, що молоко тваринного походження є продуктом ... для вирощування потомства. За задумом природи у грудних немовлят організм виробляє фермент лактазу, який допомагає розщеплювати лактозу – молочний цукор (взагалі-то, це передбачено не для коров'ячого молока, а грудного). Важко сперечатися з тим, що для крихітного чоловічка молоко є максимально адаптованим продуктом, що дозволяє отримувати жири, білки і навіть деякі вітаміни. Але! Як тільки малюка відлучають від грудей, лактазу організм перестає виробляти. Саме тому у більшості старших дітей і дорослих людей коров'яче молоко часто викликає здуття, нудоту і навіть розлад. З'ясувалося, що завзяте використання в їжу молока попри лактазну недостатність, провокує акне, екзему, сонливість, болі в суглобах і травні розлади. Власне, це і стало першою причиною, що похитнула трон коров'ячого молока.

А другою стала мода на здорове харчування, адже до молока завжди (як виявилося!) було багато претензій. Молоко, яке не пройшло стерилізацію і перебуває в теплі, здатне стати переносником смертельних патогенів, в тому числі кишкової палички і збудника туберкульозу. Саме тому в корм коровам все частіше стали додавати антибіотики, які разом з молоком пили і ми з вами. І це на тлі того, що весь світ кричить про антибіотикорезистентність і намагається мінімізувати прийом цих препаратів. Зрозуміло, такий підступ викликав обурення і спровокував пошуки альтернативи.

Рослинна молочна альтернатива: плюси і мінуси Мами нам з дитинства твердять, що коров'яче молоко  – відмінне джерело білка, кальцію, магнію, життєво необхідного вітаміну B12 і навіть йоду, що актуально для жителів України, які пережили Чорнобильську катастрофу. Наприклад, Національна служба охорони здоров'я Великобританії рекомендує маленьким дітям (від одного до трьох років) приймати 350 мг кальцію в день для нормального розвитку кісток. А ця доза міститься приблизно в 300 мл молока. Може, мами щось знали?

Основні претензії до коров'ячого молока зводяться до трьох пунктів:

  • лактоза - (молочний цукор), повна або часткова непереносимість якої спостерігається у переважної більшості людей.
  • казеїн - (бета-казеїн А1) – саме його вчені і лікарі все частіше називають справжньою причиною непереносимості молока. Казеїн розщеплюється в шлунково-кишковому тракті з вивільненням пептиду бета-казоморфін-7 (BCM7), який має опіоїдні властивості і може викликати запальні процеси в організмі. Однак останні дослідження показали, що казеїн знижує кров'яний тиск.
  • холестерин - створює в судинах бляшки, що перекривають потік крові, отже, може призводити до інсультів та інфарктів.

Зрозуміло, рослинне молоко позбавлене цих недоліків – і це плюс. Однак разом з ними вони позбавлене і деяких дуже цінних компонентів коров'ячого  – а це вже мінус. Виробники рослинного молока боязко пропонують збагачувати свою продукцію, але як же тоді натуральність? У рослинного молока насправді безліч переваг. Воно не містить рослинних жирів, цукру, сої, глютену, ГМО, бісфенолу. Воно легко засвоюється, як і будь-яка рослинна їжа, не викликає здуття, чудово уживається з багатьма продуктами. До того ж, у кожного виду рослинного молока є свої особливості складу. Давайте придивимося уважніше до кожного.

Соєве молоко: перевірено роками використання

Соєве молоко схоже за складом на коров'яче: в ньому теж є калій, магній, кальцій, білки і жирні кислоти. Але, на відміну від тваринного побратима, воно сприяє зниженню рівня холестерину, покращує кровообіг і загоєння ран.

Особливість соєвого молока – присутність в ньому изофлавона– натуральнї речовини, яку відносять до групи фітоестрогенів. За структурою фітоестрогени подібні до естрогенів людини, проте менш активні. У 2000-х через ці псевдогормони спалахнув скандал: їх звинуватили в тому, що вони роблять чоловіків ... жіночними. Однак потім вчені вибачилися за помилку.

Наявність изофлавона, з одного боку, допомагає жінкам пережити передменструальний синдром, з іншого – робить соєве молоко не бажаним продуктом для вагітних і годуючих жінок.

Важливо!

Соєве молоко не рекомендують людям із захворюваннями щитовидної залози, оскільки є дані, що воно уповільнює продукування її гормонів.

Мигдальне молоко – новий лідер?

Найголовніша перевага мигдального молока – його смак, яким соєве похвалитися не може. Цей продукт отримують методом холодного віджиму, щоб зберегти корисні компоненти: кальцій, фосфор, марганець, цинк, мідь, калій, магній, вітаміни А, Е, С, B1-B9. Наприклад, 200 мл мигдального молока здатні забезпечити денну норму вітаміну Е. Тому таке молоко корисне для нервової системи, м'язів і шкіри нітрохи не менше, ніж коров'яче.

Крім того, мигдальне молоко містить достатньо жирних кислот омега-3, омега-6, омега-9, які допомагають в роботі серцево-судинної системи.

Однак, у тих, хто обирає мигдальне молоко виключно через екологічність його виробництва, виникли до нього певні претензії. За деякими даними, щоб виростити одну мигдалину (насправді це не горіх, а насіння), потрібно 4,5 літри води. Ось мигдаль і звинуватили в тому, що він завдає шкоди екології, забираючи вологу і прирікаючи інші рослини на вимирання. Можливо, це були всього лише конкурентні війни, тому що у всіх околоекологічних розмовах робився «тонкий» натяк на вівсяну альтернативу.

Вівсянка, сер, але у вигляді молока!

Вівсяне молоко – лідер серед «колег» за вмістом вітамінів групи В, а також воно багате на кальцій, фосфор, залізо, антиоксиданти.

У всьому іншому за корисністю воно нагадує вівсяну кашу: завдяки високому вмісту клітковини вівсяне молоко зміцнює травну систему і дає відчуття ситості. А бета-глюкан, що входить до його складу, допомагає знизити рівень холестерину і жовчних кислот в кишечнику.

Вівсяне молоко нормалізує обмін речовин і має низьку калорійність, що робить його ідеальним продуктом для тих, хто веде здоровий спосіб життя і контролює вагу.

Важливо!

Вівсяне молоко містить глютен. І ще його не можна пити діабетикам.

Обираючи для себе, чому віддати перевагу – твариному чи рослинному продукту, згадайте про те, що крайнощі завжди призводять до проблем. 90% любителів молока не схотіли бути категоричними і просто міксують ці продукти в своєму меню.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 22.08.2021       Дата оновлення: 02.05.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження