Холестерин: ворог чи помічник?

28 серпня 2021 Холестерин: ворог чи помічник?

Холестерин: ворог чи помічник?

Холестерин давно став головним ворогом людства, якщо вірити google. Однак чи варто піддаватися паніці? Давайте краще розберемося, для чого він утворюється в нашому організмі, і чи завжди потрібна корекція раціону.

Холестерин природа подарувала тільки людям і тваринам – ані рослини, ні бактерії його не мають. Але не поспішайте ображатися і заздрити. Холестерин міститься в кожній нашій клітині для того, щоб надати їй додаткову міцність! Ця схоже на жир речовина бере участь в побудові клітин, продукуванні жіночих і чоловічих статевих гормонів, а також у виробництві стероїдних гормонів (естрогенів і андрогенів) в наднирниках, синтезі жовчних кислот, необхідних для перетравлювання жирів, обміні вітаміну D, що впливає на міцність кісток, і інших не менш важливих для нашої життєдіяльності процесах. Знайти йому заміну медицина досі не змогла!

Понад 70% холестерину продукує людський організм: в основному він виробляється в тонкому кишечнику і печінці. А те, чого не вистачає, відсутню кількість «імпортується» з продуктів харчування. Головними постачальниками холестерину є жирне м'ясо, жовтки курячих яєць, вершкове масло і такі субпродукти, як печінка, мізки, нирки.

Поганий і гарний холестерин

Холестерин – це складна хімічна сполука, що належить до класу жирів (ліпідів). Для того, щоб подорожувати по кров'яному руслу, холестерин утворює сполуки з водорозчинних білків – ліпопротеїди. Характер холестерину саме і залежить від цього оточення, вірніше, його щільності. Розрізняють дві основні групи ліпопротеїдів.

  • Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), які відповідають за доставку холестерину від печінки і кишечника до кожної клітини організму. Вони легко віддають холестерин і він осідає на стінках артерій, утворюючи холестеринові бляшки. Саме цей холестерин і називають поганим, тому що він сприяє розвитку атеросклерозу.
  • Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) утворюються не тільки в клітинах печінки і кишечника, але і безпосередньо в плазмі крові. ЛПВЩ здатні виловлювати холестерин з крові і збирати його надлишки з поверхні клітин, а упіймавши, відправляти з потоком крові в печінку, де він і руйнується. Деякі ЛПВЩ навіть здатні гальмувати процес утворення бляшки, який вже почався! Цей холестерин вважається хорошим: він стоїть на сторожі нашого здоров'я.

Як виявити небезпеку?

Оскільки атеросклероз судин призводить до серйозних захворювань: ішемії, інфаркту міокарда, тромбозу, інсульту, гангрени нижніх кінцівок і іншим, потрібно контролювати ситуацію. В першу чергу, концентрацію холестерину в крові. Оскільки ні побачити, ні відчути гіперхолистеринемію неможливо, рекомендується раз на рік кожній людині старше 20 років робити ліпідограму крові. Це комплекс аналізів, що складається із загального холестерину, ЛПВЩ холестерину, ЛПНЩ холестерину і концентрації тригліцеридів в сироватці крові.

З віком такий контроль повинен підсилюватися! Як і заходи контролю за зайвою вагою (це додатковий фактор ризику атеросклерозу). Головним правилом залишається здоровий спосіб життя – багато руху і розумне меню. А ось до останнього варто підійти особливо серйозно, якщо аналіз демонструє підвищення ліпопротеїдів низької щільності.

Коригуємо меню: продукти-вороги і продукти-друзі

Рівень холестерину в нашій крові корелює з кількістю їжі, споживаної за добу, а також з якістю і кількістю жирів, які в ній містяться.

Продукти-друзі, які знижують рівень шкідливого холестерину і збільшують вміст корисного за рахунок того, що в них містяться мононенасичені жири: мигдаль, авокадо, горіхи кеш'ю, натуральні горіхові і оливкові олії, фісташки, кунжутна олія.

На особливу увагу заслуговують продукти, які мають в своєму складі поліненасичені жирні кислоти Омега-3. Наш організм не може обійтися без них, і відповідає на їх дефіцит ... утворенням атеросклеротичних бляшок. Тому жирні види риб і морепродуктів, соєва, конопляна, лляна олії, волоські горіхи повинні регулярно надходити з їжею. Якщо ж ви не можете забезпечити «безперебійне постачання» цих продуктів, то варто додати до свого меню препарати з Омега-3 жирними кислотами.

Кукурудзяна олія, насіння соняшнику і гарбуза багаті поліненасиченими жирами. Вони не провокують відкладення холестеринових бляшок, проте краще особливо не захоплюватися цими продуктами.

Недружні продукти, що сприяють підвищенню рівня ЛПНЩ за рахунок насичених жирів, необхідно обмежити: свинина, яловичина, жирні сири, кокосове і пальмове масла, різні похідні цільного молока (вершки, сметана, вершкове масло), а також морозиво повинні з кожним роком все рідше з'являтися на вашому столі .

Ну і головні харчові вороги наших судин, які містять трансжири, здатні не тільки підвищити кількість ЛПНЩ, а й зменшити кількість таких необхідних нам ЛПВЩ, це маргарин і жири, які використовуються для приготування напівфабрикатів, цукерок, тортів, печива. Їх необхідно викреслити з раціону раз і назавжди – ваш організм скаже величезне дякую.

Список використаної літератури

Редакторська група
Дата створення: 28.08.2021       Дата оновлення: 03.05.2024

Відмова від відповідальності

Ми публікуємо достовірну та актуальну інформацію на сайті (інструкції, описи, статті). Але навіть ретельне вивчення інструкції не є підставою замінити візит до лікаря самолікуванням. Адміністрація сайту apteka911.ua не несе відповідальності за можливі наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті. Пам'ятайте, що САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я.

Промокод скопійовано!
Завантаження